EU iza SAD-a i Kine na području umjetne inteligencije

SAD i Evropska unija moraju obratiti pažnju na ono što čini Kina i na to odgovoriti, jer zemlje koje razvijaju i koriste umjetnu inteligenciju oblikovat će svoju budućnost.

Umjetna inteligencija, Robot
Kvalitet američkih istraživanja u prosjeku je uvijek veći od onih u Kini i Evropskoj uniji

Evropska unija zaostaje u razvoju i korištenju umjetne inteligencije, području u kojem su Sjedinjene Američke Države predvodnik, dok Kina brzo napreduje, pokazuje izvještaj američkog think tanka.

Istraživanje koje je provela Fondacija za informacijsku tehnologiju i inovacije iz Washingtona D. C. usporedilo je situaciju u tim regijama na osnovi 30 parametara, uključujući ljudski talent, istraživanja, komercijalni razvoj i ulaganja u materijal i softver.

Sjedinjene Američke Države predvodnik su na tom području, pokazuje izvještaj koji se temelji na podacima za 2020. godinu, s rezultatom od 44,6 bodova od ukupno 100.

Predvodnik su u ključnim područjima kao što su ulaganja u startupove i finansiranje istraživanja i razvoja, prenosi Hina.

Za Kinu umjetna inteligencija prioritet

Slijedi Kina, koja je sa 32 boda, napredovala u nekoliko područja i prošle godine imala 214 od 500 najsnažnijih superračunara u svijetu, više od bilo koje druge zemlje (113 u SAD-u i 91 u EU).

Unija je prikupila samo 23,3 boda, jer zaostaje kad je riječ o rizičnom kapitalu i kapitalnim ulaganjima, ali bolje stoji kad je riječ o objavi naučnih članaka.

“Kineska vlada proglasila je umjetnu inteligenciju apsolutnim prioritetom i rezultati su vidljivi”, rekao je Daniel Castro, direktor Centra za podatkovne inovacije pri tom think tanku i glavni autor izvještaja.

“SAD i EU moraju obratiti pažnju na ono što čini Kina i na to odgovoriti, jer zemlje koje razvijaju i koriste umjetnu inteligenciju oblikovat će svoju budućnost i značajno poboljšati svoju ekonomsku konkurentnost, dok oni koji zaostaju riskiraju gubitak konkurentnosti u ključnim industrijama”, naglasio je.

SAD i dalje lider u koncipiranju čipova

Kina je objavila 24.929 naučnih članaka o umjetnoj inteligenciji 2018. goldine, po najnovijim podacima, dok ih je u EU objavljeno 20.418, a u SAD-u 16.233, pokazuje izvještaj.

Međutim, “kvalitet američkih istraživanja u prosjeku je uvijek veći od onih u Kini i EU”, kazao je Castro, dodajući da SAD “ostaje i dalje svjetski lider u koncipiranju čipova za sisteme umjetne inteligencije”.

Da bi ostala konkurentna, Evropa mora, ističu autori izvještaja, pojačati fiskalne poticaje za istraživanja i razvijati javne istraživačke institute u tom području.

Što se tiče SAD-a, da bi zadržao čelnu poziciju mora povećati podršku istraživanjima i primjeni umjetne inteligencije te udvostručiti napore za razvoj talenata u zemlji privlačeći istodobno i talente iz svijeta.

Izvor: Agencije