EK poziva AstraZenecu da ispuni svoje obaveze

Odbacujemo logiku ‘ko prvi dođe – njegovo je’, kaže evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides.

AstraZeneca je objavila da će kasniti s proizvodnjom, iako joj vakcina na nivou Evropske unije još nije ni odobrena (EPA)

Evropska komisija pozvala je u srijedu britansko-švedsku farmaceutsku kompaniju AstraZenecu da ispuni svoju ugovornu, društvenu i moralnu obavezu i isporuči Evropi ugovorene doze vakcine protiv COVID-19.

Evropska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 miliona doza vakcine, a kompanija je u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj vakcina na nivou EU-a još nije ni odobrena.

Hrvatska je od AstraZenece naručila 2,7 miliona doza, prenosi Hina.

S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.

“Potpisali smo ugovor za proizvod koji tada nije postojao i koji još ni danas nije odobren za upotrebu. Potpisali smo ga kako bismo omogućili kompaniji da izgradi proizvodne kapacitete, kako bi mogla proizvesti određenu količinu doza vakcine da ih se može isporučiti na dan odobrenja”, izjavila je evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides.

‘Nekorektni i neprihvatljivi stavovi’

Odbacila je argumente koje je u intervjuu dao predsjednik uprave AstraZenece Pascal Soriot da u ugovoru postoji odredba koja kaže da će kompanija dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obaveze, ali da je to ne obavezuje na tačno određene vremenske rokove za isporuke vakcine.

“Takav stav nije ni korekatan, ni prihvatljiv. Unaprijed smo platili kako bismo osigurali da kompanija preuzme oabvezu da proizvede određenu količinu doza vakcine i prije odobrenja za upotrebu. Odbacujem logiku ‘ko prvi dođe – njegovo je’, to može funkcionirati u mesnici u susjedstvu, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovor”, istakla je Kyriakides.

Prema izvorima iz EK-a, AstraZeneci je odobren iznos od 336 miliona eura, od čega je značajan dio već isplaćen.

Kyirakides je rekla da se ta kompanija ugovorom obvezala da će vakcinu isporučiti iz svoja četiri proizvodna pogona, dva u Velikoj Britaniji i dva u EU.

“U ugovoru nema odredbe o prioritetu i nema hijerarhije”, kazala je.

Novi sastanak predstavnika EK-a, država članica EU-a i predstavnika AstraZenece predviđen je srijedu u 18:30 sati.

“Pozivam AstraZenecu da se u potpunosti angažira na izgradnji povjerenja, da dostavi potpune informacije i ispuni svoju ugovornu, društvenu i moralnu obvezu”, istakla je komesarka.

Proizvodnja zaostaje dva mjeseca

Komisija je, također, zatražila od kompanije odobrenje da se objavi potpisani ugovor, koji je zaštićen odredbom o povjerljivosti.

Soriot, pak, evropske vlade poziva da ne budu toliko osjetljive te tvrdi da pod stresom reagiraju loše.

“Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni.”

Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom vakcina, koje naziva “dječjim bolestima.”

Rekao je da proizvodnja “u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti”, a djelomično je odgovornost prebacio i na EU, zbog “kasnog potpisivanja ugovora”.

Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što je dalo više vremena za ispravljanje grešaka.

Probleme u “povećanju” proizvodnje vakcine imala su dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je.

“Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi, kada morate riješiti sve moguće teškoće”, rekao je.

“Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti.”

“Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Velikoj Britaniji. Ali, ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU-om o vakcinama. Dakle, s Velikom Britanijom smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme.”

Zaštita građana na prvom mjestu

Unija je uložila velika sredstva u razvoj vakcine i očekuje da se dogovor poštuje.

Kao odgovor na kašnjenja, Evropska unija bi mogla ograničiti izvoz vakcine proizvedenih na njenoj teritoriji.

Kyriakides je rekla da će kompanije koje proizvode vakcine na prostoru EU-a morati “unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti vakcine u treće zemlje”.

Naglasila je da će “poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana”.

AstraZeneca je u saopćenju ranije u srijedu objavila da je “svaki opskrbni lanac razvijen uz ulaganja određenih zemalja ili međunarodnih organizacija na temelju ugovora o opskrbi, uključujći naš ugovor s EK-om”.

“S obzirom na to da je svaki opskrbni lanac uspostavljen kako bi ispunio potrebe određenog ugovora, vakcina proizvedena u svakom opskrbnom lancu planirana je za određenu zemlju ili regiju i koristi lokalnu proizvodnju kad je god moguće”, dodala je AstraZeneca.

Izvor: Agencije