AstraZeneca: Ugovor s EU-om nije obvezujući

Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti, rekao je izvršni direktor AstraZeneca Pascal Soriot.

Evropska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 miliona doza cjepiva, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom (EPA)
Evropska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 miliona doza cjepiva, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom (EPA)

Izvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZenece Pascal Soriot izjavio je u srijedu da ugovor potpisan s Evropskom unijom o isporukama cjepiva nije obavezujući i pozvao je evropske vlade, koje bjesne zbog kašnjenja isporuka, da ne budu toliko osjetljive, prenijela je Hina.

Soriot je u intervjuu za La Repubblicu kazao da se zapravo radilo o ugovornoj namjeri.

“Mi smo se obvezali da ćemo dati sve od sebe, ali nema jamstva da ćemo uspjeti”.

Evropska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 miliona doza cvakcine, a ta je britansko-švedska tvrtka u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj vakcina na nivou EU-a još nije ni odobrena.

S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak da je teško da će Hrvatska na vrijeme dobiti obećane doze vakcina. Ta je zemlja od AstraZenece naručila 2,7 miliona doza.

Zaostajemo dva mjeseca

Soriot, pak, evropske vlade poziva da ne budu toliko osjetljive. Tvrde da pod stresom reagiraju loše. “Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni”.

Naglasio je da njegov tim radi danonoćno na ispravljanju mnogih problema s proizvodnjom vakcine koje naziva “dječjim bolestima.”

Rekao je da proizvodnja “u osnovi zaostaje dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti”, a djelimično je odgovornost prebacio i na EU zbog “kasnog potpisivanja ugovora”.

Ugovor s Velikom Britanijom potpisan je tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što je dalo više vremena za ispravljanje grešaka.

Probleme u “povećanju” proizvodnje vakcina tvrtka je imala u dva pogona, jedan u Nizozemskoj i jedan u Belgiji, kazao je.

“Komplicirano je to, pogotovo u ranoj fazi kada morate riješiti sve moguće teškoće”, rekao je.

“Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca u odnosu na ono gdje želimo biti.”

“Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU-om o vakcinama. Dakle, s UK smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme.

EU je uložio velika sredstva na razvoj vakcine i očekuje da se dogovor poštuje. Kao odgovor na kašnjenja, Unija bi mogla ograničiti izvoz vakcina proizvedenih na njenoj teritoriji.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode vakcinu na prostoru EU-a morati “unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti vakcine u treće zemlje”.

Naglasila je da će “poduzeti sve mjere potrebne za zaštitu svojih građana”.

Pregovori kompanije AstraZeneca i EU odloženi za sutra

Ministar zdravstva Austrije Rudolf Anschober izjavio je da su pregovori između AstraZenece i EU, na zahtjev britansko-švedske kompanije, odloženi za jedan dan, do sutra.

“Po mome mišljenju, to nije veliki problem”, izjavio je austrijski ministar i ponovio da bi AstraZeneca trebalo da isporuči vakcine u skladu sa prethodno postignutim dogovorom, piše Reuters, prenosi Tanjug.

EU neprekidno zahtjeva od ove kompanije da pruži dodatna objašnjenja povodom najava da će smanjiti isporuke vakcina EU u prvom kvartalu ove godine.

U ponedeljak je iz EU najavljeno uvođenje kontrole na izvoz vakcina koje su proizvedene na teritoriji zemalja članica.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO