Američki bombarder B-52 ponovo iznad Zaljeva

Centralna komanda američke vojske je saopćila kako je cilj ovog leta ‘prikaz američke posvećenosti regionalnoj sigurnosti’.

Letovi su postali uobičajeni posljednjih mjeseci, u vrijeme bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. (EPA)
Letovi su postali uobičajeni posljednjih mjeseci, u vrijeme bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. (EPA)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država u srijedu je saopćila kako je ponovo poslala bombarder B-52 da leti iznad Bliskog istoka, kako bi “odvratili potencijalnu agresiju“ u vrijeme porasti tenzija s Iranom

Dodaje se kako je strateški bombarder B-52 letio bez prekida iz baze američkih zračnih snaga Barksdale u Louisiani kako bi do danas stigao u regiju Bliskog istoka, prenosi AP.

Kako pokazuju podaci prikupljeni tokom praćenja leta, avion je letio iznad obje strane Zaljeva.

Iako nije navela Iran u saopćenju, Centralna komanda američke vojske je saopćila kako je cilj ovog leta “prikaz američke posvećenosti regionalnoj sigurnosti“.

Tri leta ove godine

Ove godine su izvedena tri ovakva leta i oni su postali uobičajeni posljednjih mjeseci u vrijeme vladavine bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Trumpova odluka iz 2018. godine da se jednostrano povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma koji su potpisale svjetske sile sa vlastima iz Teherana izazvao je seriju incidenata u regiji, koji su doveli do eskalacije stanja.

Novi američki predsjednik Joe Biden iskazao je želju da se SAD vrati ovom sporazumu ukoliko Iran ispoštuje dogovorena ograničenja njegovog nuklearnog programa.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO