Američke vlasti upozoravaju na mogući domaći terorizam

Ministarstvo sigurnosti u Washingtonu nije navelo konkretnu prijetnju, ali je ukazalo na ‘atmosferu povećane prijetnje širom SAD-a’.

Ministarstvo sigurnosti je pomenulo nasilne pobune prethodnih dana (EPA - Ilustracija)

Ministarstvo sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država izdalo je u srijedu hitno upozorenje na opasnost od mogućeg domaćeg terorizma, odnosno nasilja protivnika administracije novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Vlasti nisu navele konkretnu prijetnju, ali su ukazale na “atmosferu povećane prijetnje širom SAD-a“, za koju vjeruju da će “opstajati“ u narednim sedmicama, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Iz Ministarstva sigurnosti navode kako su se prije izdavanja upozorenja konsultirali sa sigurnosnim i obavještajnim agencijama o mogućnosti “domaćeg nasilnog ekstremizma”.

“Informacije ukazuju da bi neki ideološki motivirani nasilni ekstremisti, koji imaju primjedbe na ispoljavanje autoriteta vlasti i na prenos vlasti u Bijeloj kući, mogli nastaviti s mobilizacijom radi podsticanja na nasilje ili nasilnih akata“, navodi se u upozorenju.

‘Vrijeme napete atmosfere’

Bidenova administracija se tim upozorenjem suštinski uključuje u debatu o tome kako opisati ili okarakterizirati djela motivirana političkom ideologijom, nagovještavajući da nasilje s ciljem poništavanja izbornih rezultata vidi kao terorizam.

Vlasti su izdale upozorenje u vrijeme napete atmosfere, tri sedmice poslije upada pristalica doskorašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Kongres SAD-a, nezadovoljnih ishodom izbora.

Ministarstvo sigurnosti SAD-a je pomenulo i nasilne pobune prethodnih dana, što je očigledno aluzija na događaje povezane s anarhističkim grupama u Portlandu, u saveznoj državi Oregon.

Izvor: Agencije