Zapadni Balkan jedan od šest Bidenovih prioriteta

Američki predsjednik je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenijevši joj svoju želju da prodube odnose dvije zemlje.

Joe Biden je izrazio namjeru da revitalizira transatlansko savezništvo (EPA)
Joe Biden je izrazio namjeru da revitalizira transatlansko savezništvo (EPA)

Među vanjskopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskom razgovoru predsjednika SAD-a Josepha Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako se navodi u saopćenju Bijele kuće, dvoje državnika istaklo je prioritetne teme, među kojima su Afganistan, Kina, Iran, Rusija i Ukrajina, kao i Zapadni Balkan, na kojem je aktuelno pitanje rješavanje odnosa i postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, prenosi Tanjug.

“Predsjednik Joseph Biden razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenijevši joj svoju želju da prodube odnose dvije zemlje.”

Važnost globalne saradnje

“Izrazio je namjeru da revitalizira transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen-temeljac kolektivne sigurnosti i zajedničke demokratske vrijednosti”, piše u saopćenju Bijele kuće.

Također su se saglasili oko važnosti globalne saradnje, uključujući obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi protiv klimatskih promjena, borbi protiv COVID-19 i unapređenju zdravstvene zaštite, kao i postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO