Von der Leyen: Demokratija trajno oštećena u Trumpovoj eri

Predsjednica Evropske komisijekaže da su u pripremi novi zakoni, kojima će se pooštriti kontrola nad digitalnim firmama, kao što su Twitter i Facebook.

Ursula Von der Leyen kaže da je, kao i za većinu evropskih lidera, 'oluja na Capitolu' i za nju bila šok (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila je u utorak zabrinutost za budućnost demokratije, ocjenjujući da su demokratska načela možda zauvijek narušena tokom posljednje četiri godine, za vrijeme predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

“Prije godinu dana moji bilateralni razgovori su se vrtjeli prije svega oko pitanja: da li će američka vlada uvesti kaznene carine evropskim proizvođačima automobila? Danas, godinu dana kasnije, brinemo da li je sama demokratija možda trajno oštećena u posljednje četiri godine”, rekla ona u obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, izvještava CNCB, prenosi Tanjug.

Osvrnuvši se na slike nereda na američkom Capitol Hillu početkom januara, navela je da je, kao i za većinu evropskih lidera, “oluja na Capitolu” i za nju bila šok i inicijalna kapisla za oživljavanje rasprava o ulozi društvenih medija u širenju dezinformacija i podsticanje potencijalnih političkih nemira.

Kontrola nad digitalnim firmama

“Moramo se pozabaviti i tamnijim stranama digitalnog svijeta. Uvijek hitamo da kažemo: ‘Demokratija i njene vrijednosti su dio našeg DNK.’ I to je tačno. Ali, moramo njegovati našu demokratiju svaki dan, da branimo svoje institucije od nagrizajuće snage govora mržnje, dezinformacija, lažnih vijesti i podsticanja na nasilje”, naglasila je Von der Leyen.

Podsjetila je da EK priprema nove zakone kojima će se pooštriti kontrola nad digitalnim firmama, kao što su Twitter i Facebook.

“Poslovni model mrežnih platformi utječe ne samo na slobodnu i fer konkurenciju, već i na naše demokratije, našu sigurnost i kvalitet naših informacija. Zbog toga moramo obuzdati ovu ogromnu moć velikih digitalnih kompanija”, poručila je šefica EK-a.

Također je pozvala novu američku administraciju da sarađuje s Evropskom unijom na tehničkoj regulativi.

Osigurati vakcine za sve

Von der Leyen se dotakla i naučnih dokaza koji pokazuju jasne veze između gubitka biodiverziteta i globalnih pandemija, apelujirajući na globalne lidere da dejstvuju na planu klimatskih promjena.

„”Moramo učiti iz ove krize. Moramo promijeniti način života i poslovanja, kako bismo mogli sačuvati ono što cijenimo i što nam je vrijedno”, rekla je.

Odala je priznanje novom rukovodstvu u SAD-a, rekavši da je “oduševljena što su se Sjedinjene Američke Države ponovo pridružile Pariskom sporazumu” o klimatskim promjenama.

Govoreći o hitnoj globalnoj potrebi vakcinacije protiv COVID-19, naglasila je važnost da se osigura da vakcine stignu do svih zemalja svijeta.

Zelenija i održiva budućnost

Na pitanje Klausa Schwaba, osnivača i izvršnog predsjednika Svjetskog ekonomskog foruma, o tome kako EK planira sa zainteresovanim stranama iz privatnog sektora preći na održivo poslovanje, Von der Leyen je ukazala na značaj inovacija kada je riječ o održivoj zelenoj proizvodnji u cirkularnoj ekonomiji.

Također je govorila o nizu specifičnih programa na kojima EU radi s ciljem postizanja zelenije, održivije budućnosti.

Ti programi, pored ostalog, uključuju obnavljanje 35 miliona kuća širom EU-a kako bi se obezbijedila veća energetska efikasnost, zatim ekološki prihvatljiv gradski saobraćaj, uključujući dekarbonizaciju voznih parkova u evropskim gradovima.

Izvor: Agencije