U Berlinu povećan broj zaraženih mutirajućim virusom

Savez njemačkih klinika je zatražio bolje mjere zaštite u zdravstvenom sistemu kako bi se spriječilo munjevito širenje virusa, kao što je to bio slučaj s bolnicom u Berlinu.

U berlinskoj klinici Humboldt je prošle sedmice otkriven novi soj korona virusa (Arhiva)
U berlinskoj klinici Humboldt je prošle sedmice otkriven novi soj korona virusa (Arhiva)

U berlinskoj kliničkoj bolnici Humboldt u utorak se povećao broj zaraženih novim sojem korona virusa, zbog čega se ova klinika od prošle nalazi u izolaciji.

“Do sada su dokazana 24 slučaja zaraze novim sojem korona virusa, od toga 14 pacijenata i 10 zaposlenih“, rekao je šef Ureda za javno zdravstvo berlinske četvrti Reinickendorf Patrick Larscheid.

Dodao je da je time završeno testiranje svih zaposlenih i pacijenata u ovoj klinici te da se radi o konačnoj brojci, prenosi Hina

Savez njemačkih klinika u utorak je zatražio bolje mjere zaštite u zdravstvenom sistemu kako bi se spriječilo munjevito širenje virusa, kao što je to bio slučaj s bolnicom u Berlinu.

Testovi u bolnicama

“Zatvaranje bolnica mora ostati apsolutna iznimka“, rekao je predsjednik saveza Georg Baum za javni servis RBB.

Zatražio je više sredstava za provođenje testova u samim bolnicama.

“Bolnicama bi trebalo biti ostavljeno da same odluče kada provoditi masovno testiranje svih pacijenta i zaposlenih“, kazao je Baum.

U berlinskoj klinici Humboldt je prošle sedmice otkriven novi soj korona virusa, za kojeg se sumnja da je u Njemačku stigao iz Velike Britanije.

Nakon toga je klinika s oko 1.500 zaposlenih i 450 pacijenata stavljena u izolaciju.

To znači da ova zdravstvena ustanova više ne prima nove pacijente, a isto tako su zabranjene i sve posjete.

Veća zaraznost od prvobitnog virusa

Senat za zdravstvo grada-savezne pokrajine Berlina u ponedjeljak je objavio kako je mutirani virus otkriven samo u jednoj berlinskoj klinici.

Mutirajući virus B 1.1.7, kojeg odlikuje mnogo veća zaraznost od prvobitnog korona virusa, u više je navrata pronađen i u Njemačkoj.

Njemačka vlada nove, postrožene mjere u borbi protiv pandemiji opravdava upravo strahom od brzog širenja novog soja virusa.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO