Trumpov advokat suočen s tužbom teškom 1,3 milijarde dolara

Rudy Giuliani optužen je za klevetu širenjem glasina o masovnoj prevari na predsjedničkim izborima održanim 3. novembra u SAD-u.

Rudy Giuliani je do sada čvrsto stajao iza svojih tvrdnji o izborima (Arhiva)

Američka kompanija koja proizvodi i održava sisteme za elektronsko glasanje podnijela je tužbu tešku 1,3 milijarde dolara protiv Rudyja Giulianija, advokata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, optužujući ga za klevetu širenjem glasina o masovnoj prevari na predsjedničkim izborima.

Kako pokazuju sudski dokumenti objavljeni u ponedjeljak, kompanija iz Denvera Dominion Voting Systems Inc. ranije je tužila advokata Trumpove kampanje Sidneya Powella također radi širenja teorija zavjere o izborima na kojima je Trump izgubio od Joea Bidena.

Zaposlenik Dominiona Eric Coomer istu je tužbu podnio protiv cijele Trumpove kampanje, tvrdeći da se morao skrivati zbog prijetnji smrću koje su mu upućivali Trumpovi pristalice.

Dva mjeseca osporavao rezultate

Giuliani i njegov advokat Robert Costello nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Giuliani je do sada čvrsto stajao iza svojih tvrdnji o izborima i u radioemisiji prošle sedmice rekao da ga napadaju zbog toga što “koristi svoje pravo na slobodu govora i odbranu svog klijenta”.

Trump i njegovi saveznici dva su mjeseca osporavali rezultate izbora i bez ikakvih dokaza tvrdili da se radi o masovnoj prevari, prije nego što su njegovi sljedbenici provalili u zgradu Kongresa 6. januara.

Izvor: Agencije