Sirijski režim zaprijetio vojnom operacijom stanovnicima Darae

Sirijski režim zaprijetio vojnom operacijom i dao rok od nekoliko dana stanovnicima Darae za predaju pojedinih osoba kako bi bile iseljene.

Vojska sirijskog režima zaprijetila je da će izvesti vojnu operaciju uz rusku zračnu podršku na grad Tafas, u zapadnom dijelu Darae, ako mu ne budu izručene neke osobe kako bi bile prognane na sjever zemlje, naveli su izvori za Al Jazeeru.

Izvori su dodali da je vojska dala stanovnicima Darae rok do sljedećeg četvrtka da predaju određeni broj građana kako bi ih protjerali. Dodaju da je rok određen nakon sastanka Centralnog odbora koji je zadužen ispred stanovnika Hourana za pregovore sa sirijskim režimom, ruskom stranom i oficirima iz Četvrte divizije u režimskim snagama.

Prije toga, lokalni izvori su potvrdili za Al Jazeeru da su snage sirijskog režima napredovale u blizini grada Tafas na zapadu periferije Daraa (jug Sirije) i zauzele stambene objekte u ruralnim područjima, dok su aktivisti potvrdili da su u vatri koju je otvorila sirijska vojska ranjeni civili, a da u redovima sirijskog režima ima i poginulih vojnika.

Izvori dodaju da su snage sirijskog režima počele ostvarivati napredak nakon što su nastavljeni pregovori između režima i uglednih ličnosti u regiji. Sirijski režim zahtijeva da se preda srednje oružje i da se iz Darae isele osobe koje žele otići u sjevernu Siriju.

Tenkovi i teška mehanizacija

Također su istaknuli da su režimske snage ojačale svoje položaje na zapadnom području Darae tenkovima i teškom mehanizacijom, pripremajući se za moguću vojnu eskalaciju ako pregovori ne uspiju.

S druge strane, opozicioni web portali objavili su fotografije ličnih karata trojice režimskih vojnika koji su prema njihovim riječima ubijeni tokom sukoba na periferiji gradova Tafas i Al-Yadouda, ističući kako je još sedam vojnika ranjeno.

Ranije je opozicija govorila da su mobilizirani bivši članovi opozicionih frakcija u zapadnoj periferiji Daraa i da su uspjeli protjerati Četvrtu diviziju sirijske vojske iz nekih mjesta koje je zauzela.

Važno je napomenuti da sporazum kojim je postignuto rješenje između opozicije i sirijskog režima uz posredovanje Rusije 2018. godine predviđa da režimske snage neće ulaziti u gradove i mjesta koja su pod kontrolom sirijske opozicije.

Izvor: Al Jazeera