Rusija u februaru počinje proizvodnju druge vakcine

Vakcinu ‘EpiVaCorona’, koja je u oktobru registrirana u Rusiji, razvio je laboratorij Vektor u Novosibirsku, u zapadnom Sibiru.

Rusija je prošle sedmice službeno počela kampanju masovnog vakcinisanja 'Sputnjikom V' (EPA)
Rusija je prošle sedmice službeno počela kampanju masovnog vakcinisanja 'Sputnjikom V' (EPA)

Rusija će u februaru početi masovnu proizvodnju svoje druge vakcine protiv bolesti COVID-19, izjavio je u utorak Mihail Mišustin, pošto je zemlja prošle sedmice počela kampanju masovnog vakcinisanja.

“Idućeg mjeseca počinjemo masovnu proizvodnju vakcine ‘EpiVaCorona'”, rekao je on na sastanku koji je prenosila televizija, dodajući da je Vlada za tu namjenu izdvojila 21,8 miliona eura.

Ovo je druga vakcina ruske proizvodnje protiv COVID-19, koji je do danas odnio više od dva miliona ljudi u svijetu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ovu vakcinu, koja je u oktobru registrirana u Rusiji, razvio je laboratorij Vektor u Novosibirsku, u zapadnom Sibiru.

Taj je laboratorij u sovjetsko doba u tajnosti istraživao o biološkom oružju i čuva uzorke različitih virusa, od boginja do ebole.

Kampanja masovnog vakcinisanja ‘Sputnjikom V’

Rusija je u augustu prošle godine registrirala svoju prvu vakcinu protiv novog korona virusa, proizvedenu u moskovskom laboratoriju Gamaleja, u saradnji s Ministarstvom obrane.

Rusija je prošle sedmice službeno počela kampanju masovnog vakcinisanja “Sputnjikom V”, u nadi da će zaustaviti širenje epidemije bez ponovnog uvođenja općeg karantina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak rekao da  epidemiološka situacija u zemlji “ide prema stabilizaciji”, pošto je Rusija prvi put od početka novembra prijavila manje od 20.000 novozaraženih na dan.

Službeni podaci koji se svakodnevno objavljuju pokazuju da je u Rusiji do sada bio 3.756.931 zaraženi korona virusom, od kojih je 70.482 umrlo.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO