Preporuke WHO-a za vakcinu Moderne

Preporuka je da se Modernina vakcina protiv COVID-19 ubrizgava u dvije doze u razmaku od 28 dana, odnosno najviše 42 dana u izuzetnim okolnostima.

Prioritet je da zdravstveni radnici u svim zemljama budu vakcinisani u prvih 100 dana ove godine (EPA - Ilustracija)
Prioritet je da zdravstveni radnici u svim zemljama budu vakcinisani u prvih 100 dana ove godine (EPA - Ilustracija)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je u utorak da se Modernina vakcina protiv COVID-19 ubrizgava u dvije doze u razmaku od 28 dana, odnosno najviše 42 dana u izuzetnim okolnostima.

Strateška stručna savjetodavna grupa WHO-a za imunizacije (SAGE) objavila je niz preporuka za vakcinu Moderne, kao što je prije nekoliko sedmica učinila za Pfizerovu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Preporuka je da se Modernina vakcina ne primjenjuje na trudnice, osim ako su trudnice zdravstvene radnice izložene virusu ili su takvog zdravstvenog stanja da su visokorizične na virus.

Savjeti za rad s oboljelima

“Glavna preporuka za vakcinu, a na osnovu sadašnjih elemenata, jest da se ubrizgava u dozama od 100 mikrograma ili 0,5 ml u razmaku do 28 dana“, rekao je predsjedavajući SAGE-a Alejandro Cravioto novinarima u Ženevi.

“Taj bi se razmak mogao protegnuti na 42 dana, ali prema dokazima kojima raspolažemo, ne više od toga.“

Direktorica WHO-a za imunizacije Kate O’Brien kazala je kako su potrebna klinička ispitivanja Modernine vakcine na trudnicama.

“Nema razloga vjerovati da bi mogao nastati problem s trudnoćom, jedino priznajemo da za sada takvim podacima ne raspolažemo“, rekla je.

Iz WHO-a je, također, objavljeno kako će preporuke za vakcinu AstraZenece vjerovatno dati 8. februara.

Svjetska zdravstvena organizacija je u utorak objavila i nove kliničke savjete za postupanje s pacijentima oboljelima od COVID-19, uključujući one koji imaju simptome i nakon oporavka.

Stručnjaci savjetuju i korištenje niskih doza antikoagulansa kako bi se spriječili krvni ugrušci.

Prioritet zdravstveni radnici

“Druga smjernica za pacijente oboljele od COVID-19 je da u kući imaju oksimetar za mjerenje nivoa kisika u krvi i pulsa, kako bi mogli procijeniti u slučaju pogoršanja da je potrebno bolničko liječenje”, kazala je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris novinarima u Ženevi.

Rekla je da će za dva dana iz karantina izaći grupa nezavisnih stručnjaka koja je pod vodstvom WHO-a doputovala u kineski grad Wuhan kako bi istražila porijeklo virusa koji se prvi put, koliko je do sada poznato, pojavio u tom gradu u decembru 2019. godine.

Odbila je komentirati izvještaje o kašnjenju početka vakcinacija u Evropskoj uniji.

Rekla je da o tome nema specifičnih podataka i da je WHO-u prioritet sada da zdravstveni radnici u svim zemljama budu vakcinisani u prvih 100 dana ove godine.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO