Policija se izvinila zbog ‘propusta’ tokom upada u Kongres

Službenici su priznali niz pogrešaka: različite obavještajne informacije, nedovoljnu pripremu i mobilizaciju partnerskih agencija.

Pristalice Donalda Trumpa su na Capitol došle došle nakon njegovog poziva na skupu blizu Bijele kuće da se ode pred Kongres (AFP)

Policija u američkom Kongresu izvinila se u utorak za “propuste“ tokom smrtonosnog napada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na zgradu parlamenta 6. januara.

Službenici su priznali niz grešaka: različite obavještajne informacije, nedovoljnu pripremu i mobilizaciju partnerskih agencija.

Pozvali su na poboljšanje komunikacijskih struktura i na bolje sisteme odgovornosti, prenosi Hina.

U neredima pet žrtava

“Ovdje sam kako bih izrazila najiskrenije izvinjenje u ime odjela“, rekla je Yolanda Pittman, šefica kongresne policije, piše u pripremljenoj izjavi za Odbor za nadzor javnih finansija Zastupničkog doma Kongresa.

“Odjel nije uspio zadovoljiti svoje visoke standarde, kao ni vaše“, dodala je.

Pittman je rekla da veliki dio policajaca koji su 6. januara bili na dužnosti danas pate od posttraumatskog stresnog poremećaja.

U napadu Trumpovih sljedbenika koji su htjeli zaustaviti, ali su samo na nekoliko sati odgodili potvrdu pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima, umrlo je petero ljudi, uključujući jednog policajca.

Čelnica policije rekla je da su ti nemiri kindirektno povezani sa smrću još jednog policajca.

Trumpove pristalice u instituciju su ušli nakon njegovog poziva na skupu blizu Bijele kuće da se ode pred Kongres.

Dio Garde ostaje u Washingtonu

Donji dom Kongresa zbog toga je glasao za njegov opoziv, a Gornji dom će u februaru odlučiti hoće li ga potvrditi.

Bivši policijski čelnici kongresne policije su u međuvremenu odstupili, a u sedmicama nakon napada i uoči Bidenove inauguracije 20. januara u središte Washingtona poslano je više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde.

Oko 5.000 njih ostat će u američkoj prijestolnici do sredine marta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO