Novi sukobi ultraortodoksnih Jevreja i policije

Osam osoba je uhapšeno u Jerusalemu, tri u ultraortodoksnom naselju Moddi Ilit na okupiranoj Zapadnoj obali i tri u vjerskoj četvrti Beit Shemesh.

Sukobi snaga sigurnosti i ultraortodoksnih Jevreja traju već nekoliko dana (AP)
Sukobi snaga sigurnosti i ultraortodoksnih Jevreja traju već nekoliko dana (AP)

Izraelska policija saopćila je u utorak kako je uhapsila najmanje 14 osoba u novim sukobima u kojima su učestvovale snage sigurnosti i ultraortodoksni Jevreji, koji se protive mjerama suzbijanja COVID-19.

U ortodoksnoj četvrti u Jerusalemu Mea Sharim demonstranti su zapalili kante za smeće i paradajzom gađali policiju, koja ih je pokušala rastjerati vodenim topom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“[Također] na nekim cestama su bile barikade, a snage sigurnosti su gađane kamenjem (…) Policajci su napadnuti kada su došli provesti naredbe o epidemiološkim mjerama“, navela je izraelska policija u saopćenju.

Osam osoba je uhapšeno u Jerusalemu, tri u sukobima u ultraortodoksnom naselju Moddi Ilit na okupiranoj Zapadnoj obali i tri u vjerskoj četvrti Beit Shemesh, navodi policija.

Traje treći karantin

Sukobi snaga sigurnosti i ultraortodoksnih Jevreja traju već nekoliko dana.

Izrael je krajem decembra uveo treći karantin pokušavajući zaustaviti pandemiju novog korona virusa.

Uprkos zdravstvenim mjerama, već sada je januaru prijavljeno najviše umrlih, više od 1.000 osoba kod kojih je smrt povezana s virusom, a od marta ih je gotovo 4.500.

Istovremeno sa zdravstvenim mjerama, vlasti vode sveobuhvatnu kampanju vakcinacije, u okviru koje je više od 2,5 miliona od oko devet miliona stanovnika primilo prvu dozu.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO