Naučnici: Mala vjerovatnoća da kovid uđe direktno u pluća

Mogućnost za direktan upad patogena kovida u pluća je izuzetno mala, čak i ako se aerosoli iz kašlja osobe zaražene kovidom udahnu.

Proces koji vodi u pneumoniju počinje infekcijom gornjeg respiratornog trakta (EPA)

Vjerovatnoća da korona virus uđe direktno u pluća je izuzetno mala, pa pneumonije uglavnom nastaju iz gornjih respiratornih organa, pokazuje najnovije istraživanje koje su mađarski naučnici objavili u Scientific Reportsu.

Prema njihovim rezultatima, mogućnost za direktan upad patogena kovida u pluća je izuzetno mala, čak i ako se aerosoli iz kašlja osobe zaražene kovidom udahnu, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MTI.

Proces koji vodi u pneumoniju počinje infekcijom gornjeg respiratornog trakta, gdje se virus umnožava i prodire niže u respiratorne organe, tvrde naučnici.

Smanjivanje koncentracije u zraku

Predložili su primjenu agensa koji smanjuju koncentraciju virusa na sluznici membrana usta i nosa kada pacijent osjeti prve simptome bolesti, kao što su kašalj ili nedostatak mirisa ili ukusa, kako ne bi došlo do teže faze, navodi Eotvos Lorant Research Network u saopćenju.

Naučnici su, također, naglasili važnost smanjivanja koncentracije kovida u zraku i predložili često provjetravanje prostorija i kašljanje u maramicu, čak i kada je pacijent sam u prostoriji.

Izvor: Agencije