Merkel za ‘ravnomjernu’ raspodjelu vakcina u svijetu

Zemlje u razvoju strahuju pak da će se preko njihovih leđa prelomiti utrka koja se trenutno vodi na međunarodnom planu.

Njemačka vlada je na meti javne kritike zbog spore kampanje vakcinisanja u Njemačkoj (Arhiva)
Njemačka vlada je na meti javne kritike zbog spore kampanje vakcinisanja u Njemačkoj (Arhiva)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak pozvala na “ravnomjernu” raspodjelu vakcina u svijetu u borbi protiv pandemije COVID-19, dok među zemljama raste konkurencija zbog smanjene ponude farmaceutskih laboratorija.

“Važno je imati ravnopravnu raspodjelu (…) u ovom trenutku slabe raspoloživosti vakcina”, rekla je ona na kancelarka na ekonomskom forumu u Davosu koji se ove godine održava virtualnim putem.

“Sada sam još sigurnija nego prije (…) da moramo izabrati multilateralni put i da protekcionizam neće riješiti problem” pojedinačnog pristupa vakcini, ocijenila je Merkel.

Spora kampanja vakcinisanja

Merkel je dala izjavu dok je njena vlada na meti javne kritike zbog spore kampanje vakcinisanja u Njemačkoj, kao posljedice smanjene isporuke doza i dok Evropska unija planira ubuduće bolje kontrolirati izvoz vakcina proizvedenih na njenom teritoriju na druga područja i u druge zemlje.

Zemlje u razvoju strahuju da će se preko njihovih leđa prelomiti utrka koja se trenutno vodi na međunarodnom planu, jer su ih industrijski razvijene zemlje zanemarile u raspodjeli vakcina protiv COVID-19.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO