Italijanski premijer Giuseppe Conte podnio ostavku

Conte se nada da će mu ostavka pružiti mogućnost da pokuša sastaviti novu koaliciju i obnovi svoju parlamentarnu većinu.

Conte je advokat koji nema direktnu političku pripadnost, ali blizak je najvećoj stranci u parlamentu, Pokretu 5 zvijezda (EPA)
Conte je advokat koji nema direktnu političku pripadnost, ali blizak je najvećoj stranci u parlamentu, Pokretu 5 zvijezda (EPA)

Italijanski premijer Giuseppe Conte predao je u utorak ostavku predsjedniku države koji će u srijedu početi konsultacije s političkim čelnicima kako bi se riješila nastala kriza, objavljeno je iz ureda predsjednika, prenosi Hina.

Predsjednik Sergio Mattarella počet će konsultacije sa stranačkim čelnicima u srijedu popodne, objavio je njegov ured, dodajući da je od Contea zatraženo da ostane na čelu tehničke vlade dok se vode pregovori.

Conte se nada da će mu ostavka pružiti mogućnost da pokuša sastaviti novu koaliciju i obnovi svoju parlamentarnu većinu.

Izgubio apsolutnu većinu u Senatu

Conte je prošle sedmice izgubio apsolutnu većinu u Senatu kada se mlađi partner, stranka Italia Viva na čelu s bivšim premijerom Matteom Renzijem, povukla iz koalicije zbog vladinog rješavanja krize s korona virusom i ekonomske recesije.

Pokušaji privlačenja centrističkih i neovisnih senatora u redove koalicije kako bi popunili rupu koju je ostavio Renzi nisu urodili plodom, a Conteu nije preostalo drugo nego da podnese ostavku i otvori formalnu krizu vlade koja će mu dati više vremena za pronalazak dogovora.

Očekuje se da će predsjednik Sergio Mattarella prihvatiti ostavku i održati brze konsultacije sa stranačkim čelnicima kako bi ispitao političko ozračje, navode agencije.

Ako misli da bi Conte mogao dobiti potrebnu podršku za okupljanje nove administracije, dat će mu nekoliko dana da pokuša finalizirati dogovor i sastaviti novi kabinet.

Međutim, ako ne uspije, Mattarella će morati iznijeti alternativnog kandidata za kojeg se smatra da je sposoban sastaviti izvedivu koaliciju. Ako sve drugo zakaže, morat će sazvati izbore, dvije godine prije roka.

Ko je Giuseppe Conte?

Conte je advokat koji nema direktnu političku pripadnost, ali blizak je najvećoj stranci u parlamentu, Pokretu 5 zvijezda.

Prvi je put došao na vlast 2018. godine nakon što je Pokret 5 zvijezda sklopio neočekivanu koaliciju s krajnje desničarskom Ligom.

Kad se savez razotkrio godinu dana kasnije, ostao je na mjestu čelnika nove administracije koja uključuje Pokret 5 zvijezda i ljevičarske stranke.

Produbljivanje krize odvija se u pozadini pandemije korona virusa, u kojoj je umrlo više od 85.000 Italijana – što je drugi najveći broj umrlih u Evropi nakon Britanije i šesti na svijetu.

Zdravstvena kriza izazvala je najtežu recesiju u Italiji od Drugoga svjetskog rata, a vlada nastoji sastaviti plan kako najbolje utrošiti oko 200 milijardi eura sredstava Evropske unije za pomoć oporavku ekonomije.

Izvor : Agencije

Povezane

Čak 63 posto građana Evropske unije kaže da je prošle godine po prvi put naručilo hranu i namirnice preko interneta te da sada preferiraju takvu kupovinu u odnosu na klasičan šoping.

17 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO