Protesti u Indiji: Poljoprivrednici se sukobili s policijom

Deseci hiljada poljoprivrednika dovezli su se na traktorima u glavni grad Indije, probijajući se kroz policijske barikade, prkoseći suzavcu i napadajući historijsku Crvenu tvrđavu.

Na snimcima televizijskih kanala moglo se vidjeti nekoliko krvavih demonstranata (EPA)
Na snimcima televizijskih kanala moglo se vidjeti nekoliko krvavih demonstranata (EPA)

Deseci hiljada poljoprivrednika dovezli su se na traktorima u glavni grad Indije New Delhi, probijajući se kroz policijske barikade, prkoseći suzavcu i napadajući historijsku Crvenu tvrđavu dok je Indija slavila Dan Republike.

Oni su mahali zastavama poljoprivrednih sindikata i vjerskim zastavama sa bedema tvrđave, gdje premijeri svake godine podižu nacionalnu zastavu u znak obilježavanja nezavisnosti zemlje, prenio je Tanjug agenciju AP.

Još hiljade njih došlo je pješice ili na konjima, uzvikujući parole protiv premijera Narendre Modija.

Ponegdje su ih stanovnici obasipali cvjetnim laticama i snimili neviđen skup svojim telefonima.

Nasilni sukobi

Policija je saopćila da je jedan demonstrant poginuo kada se prevrnuo njegov traktor, dok poljoprivrednici navode da je ubijen.

Na snimcima televizijskih kanala moglo se vidjeti nekoliko krvavih demonstranata.

Skoro dva mjeseca poljoprivrednici, mnogi od njih Siki iz Punjaba i Haryane, kampirali su na ivici glavnog grada, blokirajući autoputeve koji ga povezuju sa sjeverom zemlje.

Oni zahtijevaju povlačenje novih zakona za koje kažu da će komercijalizirati poljoprivredu i uništiti zaradu poljoprivrednika.

Vlada, pak, insistira da će zakoni o poljoprivrednoj reformi koju je parlament usvojio u septembru biti od koristi poljoprivrednicima i podstaći proizvodnju kroz privatna ulaganja.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO