Boeing 737 Max će ponovno letjeti u Evropi

Porodice nekih od 346 poginulih u rušenju dva aviona Boeing 737 Max ovu odluku smatraju preuranjenom.

SAD je ukinuo zabranu u novembru prošle godine, a isto su uradili Brazil i Kanada (EPA)
SAD je ukinuo zabranu u novembru prošle godine, a isto su uradili Brazil i Kanada (EPA)

Evropa bi ove sedmice trebala ukinuti 22-mjesečnu zabranu letenja aviona Boeing 737 Max, što je razljutilo porodice nekih od 346 poginulih u rušenju tih aviona, koje odluku smatraju preuranjenom.

Zeleno svjetlo Evropske agencije za sigurnost zračnog saobraćaja (EASA) je ključni korak naprijed u razrješenju gotovo dvogodišnje krize do koje je došlo zbog pada tog jako prodavanog aviona u Indoneziji i Etiopiji, povezanih s greškom softwarea u kokpitu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

SAD je ukinuo zabranu u novembru prošle godine, a isto su uradili Brazil i Kanada.

Kina, koja je prva zabranila letenje nakon druge nesreće u martu 2019. godine i na koju otpada četvrtina prodaje Maxa, još nije objavila kako će postupiti.

Nakon privremenog odobrenja u novembru, EASA je analizirala mišljenja 38 stručnjaka i “primila izvještaje nekoliko zviždača koje smo pažljivo analizirali i uzeli u obzir”, rekao je izvršni direktor Patrick Ky u ponedjeljak.

Udruženje žrtava: Preuranjen potez

To, dodao je, nije ukazalo na nikakve nove tehničke probleme.

No, udruženje žrtava u Francuskoj “Solidarnost i pravda” nazvala je taj potez “preuranjenim, neodgovarajućim, pa čak i opasnim”.

Analitičari i šefovi aviokompanija kažu da je EASA, koja predstavlja 31 evropsku zemlju, izašla jača iz krize koja je oslabila vodstvo SAD-a u sigurnosti zračnog saobraćaja.

Srodna američka agencija, Savezna uprava za zračni saobraćaj, našla se na udaru kritika da je napravila propuste prilikom odobrenja Maxa.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO