Biden vraća Obamin sistem zdravstvenog osiguranja

Republikanci su se dugo trudili da unište Obamacare, kritizirajući troškove i kvalitet zdravstvene njege, kao i velika ulaganja vlade u zdravstveni biro.

Cilj Joea Bidena je da Amerikanci što prije budu 'pokriveni' tokom pandemije korona virusa (EPA)

Predsjednik SAD-a Joe Biden je spreman online putem otvoriti zdravstveni nacionalni biro već ove sedmice, i to prema dokumentu koji već ima u planu, a čime će ponuditi osiguranje onim Amerikancima koji ga ne mogu ostvariti preko svojih poslodavaca.

Biden se obavezao da obnovi pun pristup stranici healthcare.com, koja daje instrukcije kako da se dođe do zdravstvenog osiguranja, a sistem je napravljen tokom predsjednikovanja Baracka Obame, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Brojne kritike Obaminog sistema

Britanska agencija dodaje da su se republikanci dugo trudili da unište Obamin zdravstveni sistem, kritizirajući troškove i kvalitet zdravstvene njege, kao i velika ulaganja vlade u zdravstveni biro.

Biden bi mogao otvoriti zdravstveni biro već u četvrtak, jer mu je cilj da Amerikanci koji su izgubili zdravstveno osiguranje što prije budu “pokriveni” tokom pandemije korona virusa.

Predsjednik SAD-a će kasnije u utorak govoriti o planovima SAD-a za borbu s pandemijom.

Izvor: Agencije