Biden će 650.000 vladinih vozila zamijeniti električnim automobilima

Novi američki predsjednik Joe Biden postrožio je pravila vladine politike ‘kupuj američko’.

Bidenova administracija imenovat će u vladinom Uredu za upravu i budžet i direktora za nadzor nabavke američkih proizvoda (Reuters)
Bidenova administracija imenovat će u vladinom Uredu za upravu i budžet i direktora za nadzor nabavke američkih proizvoda (Reuters)

Predsjednik SAD-a Joe Biden je u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu kojom uvodi strožija pravila vladine politike “kupuj američko” i najavio zamjenu državnog voznog parka električnim vozilima proizvedenim u Americi.

“Iskoristit ćemo novac poreznih obveznika za obnovu Amerike. Kupovat ćemo američke proizvode i podržavati američka radna mjesta”, rekao je Biden novinarima istaknuvši i potrebu za snažnim sindikatima.

Nova pravila će obuhvatiti sve nabave vlade SAD-a, a bilo koja savezna agencija koja planira kupiti strane proizvode morat će zatražiti posebno odobrenje Bijele kuće i javno ga objaviti, napomenuo je Biden, prenijela je Hina pozivajući se na dpa i Reuters.

Takva odobrenja moći će se dobiti samo u ograničenom broju slučajeva, primjerice u slučaju veće potrebe za nacionalnu sigurnost ili ako se pojavi hitna potreba zbog vanrednog stanja.

Bidenova administracija imenovat će u vladinom Uredu za upravu i budžet i direktora za nadzor nabavke američkih proizvoda.

Unatoč retorici prethodne administracije o stavljanju “Amerike na prvo mjesto”, broj ugovora savezne vlade sa stranim kompanijama povećao se za 30 posto pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je Biden novinarima.

Američka autoindustrija

Biden je u ponedjeljak, u okviru zaokreta prema čistoj energiji, obećao zamijeniti oko 650.000 vozila u vlasništvu vlade vozilima na električni pogon proizvedenim u SAD-u.

“Savezna vlada posjeduje i golem vozni park, koji ćemo zamijeniti čistim električnim vozilima koja će proizvesti američki radnici ovdje u Americi”, rekao je.

Biden je kritizirao postojeća pravila koja dopuštaju da se vozila u nabavkama vlade SAD-a smatraju američkim iako imaju znatan udio uvoznih dijelova.

Najavio je da će zatvoriti “rupe” koje dopuštaju da su ključni dijelovi vozila koja se smatraju američkim proizvodom, poput motora, čelika i stakla, proizvedeni u inozemstvu.

Bijela kuća za sada nije odgovorila na upit u kojem razdoblju Biden namjerava zamijeniti sadašnja vozila. Takva zamjena voznog parka mogla bi koštati 20 milijardi dolara ili više.

U Bidenovoj izvršnoj uredbi “kupuj američko” koju je potpisao u ponedjeljak se ne nalaže kupovina električnih vozila.

Vlada SAD-a je po podacima za 2019. posjedovala 645 000 vozila koja su trošila nešto više od milijarde i 400 miliona litara benzina i dizel goriva, po vladinoj općoj upravi (GSA), a vlada je 2019. na ta vozila potrošila 4,4 milijarde dolara.

Među vozilima u vlasništvu vlade samo je 3.215 električnih, objavio je GSA.

U predizbornoj kampanji Biden je obećao da će njegova vlada kupovati čista vozila za potrebe saveznih i državnih vlasti, poštanskih i drugih javnih službi.

Također je obećao stvoriti milion novih radnih mjesta u “američkoj automobilskoj industriji, trgovini auto dijelovima  i automobilskoj infrastrukturi, od proizvodnje materijala i dijelova do stanica za napajanje električlnih vozila.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO