Vlada Izraela zabranila putnički aviosaobraćaj

Nijedna država nije učinila ono što mi namjeravamo, hermetički zatvoriti zemlju, izjavio je Benjamin Netanyahu.

Izrael je proširio akciju vakcinacije protiv COVID-19, uključujući u nju tinejdžere od 16 do 18 (EPA)

Vlada Izraela potvrdila je da će od ponedjeljka u ponoć po lokalnom vremenu stupiti na snagu zabrana putničkog aviosaobraćaja koja će važiti do kraja januara.

Cilj ove mjere je da se spriječi širenje korona virusa i ona će važiti i za inostrane i za izraelske avioprijevoznike, prenosi Tanjug, pozivajući se na dnevnik Haaretz iz Tel Aviva.

„Mi smo prvi u svijetu uveli ovakvu mjeru. Nijedna država nije učinila ono što mi namjeravamo, hermetički zatvoriti našu zemlju”, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanyahu.

Vakcinisana četvrtina stanovništva

Nakon što je vlada usvojila ovu mjeru, ona mora biti potvrđena i u Knessetu, u odborima za ekonomske poslove i za ustavno-pravna pitanja.

Izrael je danas proširio akciju vakcinacije protiv COVID-19, uključujući u nju tinejdžere od 16 do 18 godina kako bi im se omogućilo da prisustvuju školskim ispitima.

Izrael ima najbržu stopu vakcinacije na svijetu.

Redovnim uvozom vakcina kompanije Pfizer, Izrael je od 19. decembra vakcinisao najmanje jednom dozom vakcine više od 25 posto od svojih devet miliona stanovnika, navelo je izraelsko Ministarstvo zdravlja.

 

Izvor: Agencije