Velikoj Britaniji prijeti nova politička kriza s planom za nezavisnost Škotske

Škotska nacionalna partija objavila je planove za pokušaj donošenja zakona o drugom referendumu o nezavisnosti.

Na referendumu 2014. godine 55 posto škotskih glasača je bilo za ostanak u Velikoj Britaniji, a 45 posto za nezavisnost (EPA)

Velikoj Britaniji suočenoj s planom vodeće škotske partije za održavanje novog referenduma o nezavisnosti Škotske čemu se vlada u Londonu čvrsto protivi, kao i anketama koje pokazuju da je većina škotskih glasača za osamostaljenje i vraćanje u Evropsku uniju, prijeti nova politička i ustavna kriza, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) ocjenu svjetskih medija.

Škotska nacionalna partija (SNP) objavila je planove za pokušaj donošenja zakona o drugom referendumu o nezavisnosti, uprkos odbijanu britanske vlade da odobri takvo glasanje, piše Financial Times, a prenosi Beta.

Škotski sekretar za ustav i predsjednik SNP-a Michale Russell rekao je da će nacrt zakona o plebiscitu za prekid trovjekovne unije s Engleskom biti predložen u škotskom parlamentu ako poslije izbora zakazanih za maj u skupštini većinu budu imali pobornici nezavisnosti.

Britanska vlada odobrila je održavanje referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. na kojem je većina glasača bila protiv nezavisnost i insistira da bi glasanje o nezavisnosti bez takvog odobrenja bilo nezakonito.

‘Volja naroda’

Russell je rekao da bi škotski parlament mogao da usvoji zakon za pripremu glasanja o nezavisnosti i bez odobrenja Velike Britanije, izazivajući britanski parlament da “preduzme pravnu mjeru da ospori pravni osnovu referenduma i pokuša da na sudovima blokira volju škotskog naroda”.

Na referendumu 2014. godine 55 posto škotskih glasača je bilo za ostanak u Velikoj Britaniji, a 45 posto za nezavisnost.

Britanski premijer Boris Johnson je ranije ovog mjeseca rekao da bi trebalo da bude razmak od gotovo 40 godina do novog referenduma, pošto je glasanje prije šest godina bilo nešto što se događa “jednom u generaciji”.

Međutim, kako ukazuje Reuters, budući da je većina Škota na referendumu o Brexitu podržala ostanak u Evropskoj uniji, SNP tvrdi da se situacija promijenila poslije izlaska.

Škotska stranka navodi da je 2014. kao ključni argument za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji predstavljano članstvo u EU, samo da bi potom Škoti protiv svoje volje bili izvučeni iz Evropske unije.

Plan SNP-a

Pošto Johnson odbija da da pristanak za drugi referendum o nezavisnosti, SNP je iznio plan u 11 tačaka kako bi iznudio glasanje o odvajanju, ukazuje BBC, dodajući da je “mapa puta” do novog izjašnjavanja o nezavisnosti iznesena pošto je šefica vlade Škotske Nicola Sturgeon bila pod pritiskom kritičara njenog liderstva da predloži “plan B”.

Sturgeon se dosad opirala kako bi izbjegla priznavanje potencijala daljeg odbijanja britanske vlade, ali i da izbjegne da otkrije svoju strategiju. Međutim, ističe BBC, to se promijenilo posle značajnih dobitaka kritičara liderstva na internim izborima u SNP-u.

Plan B je, objašnjava BBC, da se donese zakon o referendumu iako Velika Britanija odbija saglasnost, i da se bude spremno za odbranu tog zakona na sudovima. Referendum bi onda bio održan ako bi ga sudovi smatrali legalnim i tek poslije pandemije.

Nije, međutim, jasno šta će se dogoditi ako sudovi kažu “da”, vlada Velike Britanije i dalje kaže “ne”, a jprobritanske stranke bojkotiraju referendum, ističe britanski servis, dodajući da legitimitet referenduma zahtijeva pristanak obje strane.

Ustavna kriza

Velika Britanija se suočava s ustavnom krizom koja će napregnuti uniju dok nove ankete otkrivaju da većina glasača u Škotskoj, ali i u Sjevernoj Irskoj želi referendum o odvajanju od Velike Britanije, piše Sunday Times, dodajući da su ankete koje je taj list naručio u četiri dijela države pokazale da se raspada i osjećaj britanskog identiteta koji je nekad povezivao zemlju.

Prema anketi u Sjevernoj Irskoj, većina – 51 naspram 44 posto – želi referendum o granici u narednih pet godina, pri čemu britanski unionisti imaju tanku većinu u odnosu na one koji žele ujedinjenje s Irskom – 47 prema 42 posto, ali s 11 posto neodlučnih, što je prema pisanju nedjeljnog izdanja londonskog list, dovoljno da ugrozi budućnost Velike Britanije.

Ankete u Engleskoj, Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i Velsu također pokazuju da velika većina glasača – preko dva naprema jedan – očekuje da će se Škotska osamostaliti u narednih 10 godina.

Anketa u Škotskoj predviđa da će SNP odnijeti uvjerljivu pobjedu na majskim izborima, što će, ističe list, vjerovatno izazvati novu političku krizu.

Nezavisnost Škotske

Za nezavisnost Škotske na referendumu bi glasalo 49 posto glasača, za pet posto više nego za ostanak u uniji, uz sedam posto neodlučnih glača, ali kada se uklone nepoznanice, to je 52 posto prema 48 posto za nezavisnost, naglašava Sunday Times uz ocjenu da Brexit i kriza korona virusa odvlače škotske glasače od unije s Engleskom.

Anketa je pokazala da je 53 posto građana Škotske za ponovni ulazak u EU, što odgovara procentu pristalica nezavisnosti, dok je 31 posto protiv.

Naspram toga, u Engleskoj protivnici ulaska u EU vode s 42 prema 40 posto. Po pitanju korona virusa, 42 posto Škota misli da bi se njihova zemlja bolje nosila s krizom da je bila nezavisna, a samo 22 posto škotskih glasača misli da je Johnson dobro radio u pogledu COVID-19, u poređenju sa 61 posto koliko njih misli da Sturgeon dobro rukovodi krizom.

Izvor: Agencije