Teheran spreman za dijalog sa zaljevskim državama

Ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je izjavio da je Islamska Republika i dalje spremna za konstruktivan dijalog sa susjednim zemljama.

Iran tvrdi kako želi postići zajedničko razumijevanje sa zaljevskim državama (EPA)

Iran je saopćio da je spreman za dijalog sa zaljevskim državama i za postizanje zajedničkog razumijevanja te da pozdravlja svaku “ozbiljnu promjenu” u politikama regije.

Teheran je nizom izjava potvrdio da je prvi pozdravio bilo kakvu promjenu u vanjskoj politici Saudijske Arabije.

U isto vrijeme smatra da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati “nisu u poziciji koja im dozvoljava da kritiziraju iranske vojne kapacitete.”

Također je naglasio da je “izgubio povjerenje u predanost Zapada svojim obavezama”.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je izjavio da je Teheran i dalje spreman za konstruktivan dijalog sa susjednim zemljama, posebno državama Zaljeva.

Postizanje zajedničkog razumijevanja

Dodao je kako Islamska Republika stalno naglašava da je regiji potreban dijalog, saradnja i jačanje povjerenja među njenim zemljama.

Istaknuo je da je cilj njegove posjete regiji Kavkaza zajednička saradnja i jačanje odnosa s iranskim susjedima u regiji, naglasivši da je njegova zemlja sretna zbog toga što je Azerbajdžan vratio svoje okupirane teritorije.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je da je Iran, bez obzira što su neke zemlje u regiji – uključujući Saudijsku Arabiju – stavljale prepreke pred njega, uvijek naglašavao potrebu postizanja zajedničkog razumijevanja.

“Ono što smo do sada vidjeli je nepostojanje odgovora”, dodao je on za iranske medije.

Iranski dužnosnik je kazao da “saudijski dužnosnici vrše promjene svojih politika u odnosima prema pojedinim zemljama u regiji Zaljeva”, dodajući da je Iran “prva zemlja koja pozdravlja ovakve političke promjene ako su one ozbiljne”.

Teheran za širok regionalni dijalog

Khatibzadeh smatra da su “neke saudijske zabrinutosti nerealne i da će dovesti do povećanja uplitanja pojedinih strana u poslove regije, no Iranci su spremni na dijalog o tome.”

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova je naglasio da je rješenje jemenske krize u rukama Saudijske Arabije, ali ne ratom protiv Jemena i jemenskog naroda.

U istom kontekstu, iranski dužnosnik je rekao za Al Jazeeru da je Teheran spreman za širok regionalni dijalog na temelju međusobnog poštovanja i interesima zemalja regije.

Međutim, dodaje kako je očito da za sada nema saudijske volje da prevladaju logika dijaloga i rješavanje neslaganja.

Dužnosnik je kazao da rješenje jemenske krize počinje odlukom Saudijske Arabije da zaustavi rat i dopusti ulazak humanitarne pomoći, ističući da će se Teheran zalagati za svako političko rješenje krize daleko od rata i kroz dijalog među Jemencima.

U međuvremenu je Abbas Araghchi, pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova, rekao za italijanske novine da “Saudijska Arabija i UAE skladište sve vrste oružja”.

‘Susjedi moraju živjeti zajedno’

Ove dvije države “nisu u poziciji koja im dozvoljava da kažu kako Iran povećava svoje vojne sposobnosti, jer su njegove rakete odbrambene i odvraćajuće”, smatra Araghchi.

Dodao je da su Saudijska Arabija, UAE i Iran “regionalna stvarnost i moraju živjeti zajedno u ovoj regiji i niko ne može isključiti onog drugog”.

Kaže da je “konkurencija između tri zemlje neizbježna, ali da se njom može upravljati”, naglašavajući da Iran odbacuje sukob.

Araghchi je pojasnio da je njegova zemlja u potpunosti izgubila povjerenje u Ameriku i Evropljane u pogledu provedbe njihovih obaveza i obećanja, ali je naznačio da se sve može vratiti ako Washington odluči provesti nuklearni sporazum i ukinuti sankcije.

Također je izrazio nadu da će administracija novog predsjednika Joea Bidena donijeti “ispravne odluke”.

‘Iranski pozivi na dijalog beskorisni’

Araghchi je naglasio da u iranskoj doktrini odbrane nema mjesta za nuklearno oružje te da još uvijek postoji prilika da se Teheran i Washington vrate nuklearnom sporazumu.

Također je istaknuo da je Irana spreman nastaviti dalje bez nuklearnoga sporazuma ako drugi tako žele.

Prije nekoliko dana je Zarif izjavio da je ”ruka njegove zemlje” i dalje pružena državama Zaljeva te da je “stabilnost u regiji u interesu svih”.

Saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan komentirao je da su “iranski pozivi na dijalog beskorisni”, smatrajući da je cilj takvih poziva “odugovlačenje i bijeg od domeće krize”.

Izvor: Al Jazeera i agencije