Sturgeon najavljuje referendum ako pobijedi na izborima

Škotska premijerka Nicola Sturgeon namjerava da održi ‘pravni referendum’ o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva ako pobijedi na škotskim izborima.

Sturgeon kaže da će se njena Škotska nacionalna stranka kandidirati na majskim izborima da zatraži autoritet škotskog naroda za novi referendum (EPA)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je da namjerava da održi “pravni referendum” o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva ako pobijedi na škotskim izborima zakazanim za maj.

Takav potez doveo bi je u sukob sa premijerom Borisom Johnsonom, koji se protivi ponovnom glasanju o secesiji, prenosi Tanjug agenciju AP.

Škotska je glasala za ostanak u Velikoj Britaniji sa 55 prema 45 posto na referendumu 2014. godine.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske vlade, a Johnson insistira da će reći ne, navodi američka agencija.

Sturgeon za BBC tvrdi da je Brexit promijenio situaciju povlačenjem Škotske iz Evropske unije protiv volje građana tog dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

Novi referendum

Tijesna većina glasača u Velikoj Britaniji odlučila je da napusti EU na referendumu 2016. godine, ali je velika većina u Škotskoj glasala za ostanak.

Sturgeon kaže da će se njena Škotska nacionalna stranka kandidirati na majskim izborima “da zatraži autoritet škotskog naroda” za novi referendum.

“Ako SNP pobijedi na škotskim izborima za nekoliko mjeseci sa prijedlogom da narodu da taj izbor, koji bi to demokrata s pravom mogao tome stati na put. Boris Johnson se očigledno plaši presude i volje škotskog naroda ””, rekla je Sturgeon.

SNP najavljuje da će, ako u maju osvoji većinu u škotskom parlamentu, donijeti zakon kojim će biti dozvoljen novi referendum po završetku pandemije korona virusa.

Ako bi Johnsonova vlada odbila da se složi, pitanje bi vjerovatno završilo na sudovima, ocjenjuje Associated Press.

Izvor: Agencije