Palestinci zatražili od EU da im pošalje posmatrače na izbore

Palestinci žele da Evropska unija osigura transparentnost prvih izbora nakon 15 godina.

Mahmoud Abbas raspisao je parlametarne izbore za 22. maj i predsjedničke za 31. juli (Arhiva)

Palestinski zvaničnici zatražili su od Evropske unije da pošalje posmatrače da nadgledaju predstojeće izbore za palestinski parlament i za palestinskog predsjednika na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Ti izbori se smatraju važnim korakom ka okončanju podjela među Palestincima koji imaju dvije rivalske vlade otkako je 2007. godine Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom od međunarodno priznate Palestinske uprave.

Palestinska uprava predsjednika Mahmouda Abbasa od tada vlada samo autonomnim područjima na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Svi dosadašnji pokušaji pomirenja su propali ali današnji poziv Evropskoj uniji je znak da Palestinci zaista namjeravaju da održe prve izbore nakon 15 godina, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

EU za nezavisnu Palestinu

Palestinci žele da EU osigura transparentnost izbora, a također se nadaju da će se izvršiti pritisak na Izrael ne bi li dopustio da glasaju i Palestinci koji žive u anektiranom istočnom Jerusalemu.

Palestinci planiraju da u tom dijelu Jerusalema, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine bude glavni grad njihove buduće države.

Izrael smatra čitav Jerusalem svojim glavnim gradom.

EU podržava osnivanje nezavisne Palestine uz Izrael s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Palestinski predsjednik je 15. januara raspisao parlamentarne izbore za 22. maj i predsjedničke za 31. juli.

Izvor: Agencije