Kineski predsjednik upozorio na novi hladni rat

Ne imenujući SAD, Xi Jinping je stao u odbranu multilateralizma i globalizacije, isto kao prije četiri godine na forumu u Davosu.

Xi Jinping je upozorio na novi 'hladni rat'', koji može samo dovesti do 'ćorsokaka' (Arhiva)
Xi Jinping je upozorio na novi 'hladni rat'', koji može samo dovesti do 'ćorsokaka' (Arhiva)

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u ponedjeljak svijet da ojača makroekonomsku koordinaciju i osnaži ulogu skupine G20 u globalnom ekonomskom upravljanju, ocijenivši da je oporavak od pandemije korona virusa “prilično nesiguran”.

Govoreći na virtualnom zasjedanju Svjetskog ekonomskog foruma, koji se tradicionalno održava u švicarskom skijalištu Davos, on je kazao da je globalna ekonomska perspektiva i dalje neizvjesna te upozorio da bi se javnozdravstvene krize mogle ponoviti u budućnosti.

Xi, kojem je to prvo obraćanje forumu od 2017. godine, kada je podržao slobodnu trgovinu i globalizaciju, ovaj je put odaslao sličnu poruku, zagovarajući multilateralizam kao izlaz iz sadašnjih izazova, prenosi Hina.

Otvorena svjetska ekonomija

“Trebali bismo izgraditi otvorenu svjetsku ekonomiju… odbaciti diskriminatorne i isključive standarde, pravila i sisteme, i srušiti barijere trgovini, ulaganjima i razmjenama tehnologije”, kazao je.

Skupinu G20, međunarodni forum koji okuplja 19 najvećih razvijenih ekonomija svijeta i ekonomija u nastajanju, te Evropsku uniju trebalo bi osnažiti kao “glavni forum za globalno ekonomsko upravljanje” i svijet bi se trebao “bolje koordinirati na području makroekonomske politike”, dodao je.

Međunarodnom zajednicom trebalo bi se upravljati u skladu s pravilima i temeljem konsenzusa svih zemalja, a ne da jedna ili više njih izdaje naredbe, rekao je Xi, ne imenujući nijednu zemlju.

Upozorio je na novi “hladni rat”, koji može samo dovesti do “ćorsokaka”.

Ujedinjeni zapadnjaci protiv Kine

Ne imenujući SAD, Xi je stao u odbranu multilateralizma i globalizacije, isto kao prije četiri godine na forumu u Davosu, po dolasku Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Nepunu sedmicu nakon što je Joe Biden postao predsjednik SAD-a, čini se da je Xi poslao upozorenje po pitanju nastavka američke politike prema Kini, koja je postala njen rival broj jedan, naročito u oblasti trgovine i tehnologija.

Komunistički režim se posebno plaši da Biden želi ujediniti zapadnjake protiv Kine.

“Izgradnja klanova ili započinjanje novog ‘hladnog rata’, odbacivanje, prijetnje ili zastrašivanje, nametanje razdvajanja, prekidanje lanaca snabdijevanja ili sankcije kako bi se izazvala izolacija samo će gurnuti svijet u podjele, pa čak i u konfrontaciju. A konfrontacija će nas odvesti u ćorsokak”, upozorio je Xi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO