Fauci: Počele pripreme za unapređenje vakcine

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti kaže da ga posebno brine južnoafrička varijanta korona virusa.

Anthony Fauci: Prilično sam uvjeren da postoji stepen povećanja ozbiljnosti stvarne zaraze (EPA)
Anthony Fauci: Prilično sam uvjeren da postoji stepen povećanja ozbiljnosti stvarne zaraze (EPA)

Anthony Fauci, šef tima američkog predsjednika Joa Bidena za borbu protiv pandemije korona virusa, izjavio je u ponedjeljak da se naučnici već pripremaju za unapređenje vakcina protiv bolesti COVID-19, zbog novih sojeva korona virusa koji sada cirkuliraju u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kaže da te varijante nisu samo zaraznije, već ne reagiraju dobro na monoklonska antitijela koja su korištena u liječenju pacijenata.

Dodao da ga posebno brine južnoafrička varijanta, koju je opisao kao “drugačiju i opasniju od one u Velikoj Britaniji”.

‘Postoji dovoljno vrsta vakcina’

“Podaci nisu objavljeni službeno, ali gledajući preliminarne podatke koje su analizirali britanski zvaničnici, prilično sam uvjeren da postoji stepen povećanja ozbiljnosti stvarne zaraze, što zaista moramo imati u vidu”, rekao je Fauci, prenosi Fena.

Fauci je kazao da postoji “vrlo malo, skromno smanjenje” efikasnosti vakcine protiv COVID-19 protiv tih varijanti, ali da “postoji dovoljno vrsta vakcina da ih i dalje smatramo efikasnim i protiv varijante u Velikoj Britaniji i u Južnoj Africi “.

“Zaista se moramo pobrinuti da počnemo, a već jesmo, s pripremama ukoliko je potrebno unaprijediti vakcine. Već poduzimamo korake u tom smjeru, uprkos činjenici da vakcine koja imamo sada djeluju”, rekao je Fauci u programu Today NBC-ja i This Morning TV mreže CBS, prenosi AP.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO