EU traži od AstraZenece da isporuči obećane vakcine

Najveći trgovinski bloka na svijetu zaostaje za zemljama poput Izraela i Velike Britanije u uvođenju vakcina za svoje najranjivije stanovništvo.

Najava AstraZenece da će isporučiti manje vakcina u Evropsku uniju je povećala pritisak na 27-člani blok (EPA)

Evropska unija vrši pritisak na farmaceutsku kompaniju AstraZeneca da isporuči više doza vakcina protiv korona virusa za 27 država članica i da se drži svojih početnih obećanja nakon što vakcina dobije odobrenje, pogotovo jer je EU već uložio u povećanje proizvodnih kapaciteta.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen održala je u ponedjeljak hitne razgovore s šefom kompanije Pascalom Soriotom, a predstavnici zemalja EU-a također se sastaju s predstavnicima AstraZeneca kako bi podstakle britansko-švedsku kompaniju da pojača proizvodnju vakcina i ispuni svoje ugovorne ciljeve, prenosi Anadolija.

Unija, s ekonomskim i političkim utjecajem najvećeg trgovinskog bloka na svijetu, zaostaje za zemljama poput Izraela i Velike Britanije u uvođenju vakcina za svoje najranjivije stanovništvo i zdravstvene radnike.

U petak EMA odobrava vakcinu?

Čelnici bloka suočili su se s jakim kritikama jer ovaj proces teče sporo.

Evropska agencija za lijekove (EMA) trebala bi u petak pregledati vakcine protiv korona virusa Oxford-AstraZeneca i očekuje se odobrenje.

Vakcina AstraZeneca već se koristi u Velikoj Britaniji i za hitnu upotrebu odobrena je u više zemalja, uključujući Indiju, Pakistan, Argentinu i Meksiko.

Najava AstraZenece da će isporučiti manje vakcina u EU samo je povećala pritisak na 27-člani blok, pogotovo jer prošle sedmice nisu održane obećane isporuke za EU vakcina Pfizer-BioNTech, koje su prve dobile odobrenje evropskog bloka.

Pfizer je privremeno smanjio isporuke u EU i Kanadu dok obnavlja svoj pogon u Belgiji, kako bi povećao ukupnu proizvodnju.

Više zemalja sprema tužbe

Italija je zaprijetila da će tužiti Pfizer zbog kašnjenja s isporukom.

Politički pritisak podstakao je EK na akciju u ponedjeljak, telefonskim pozivom Von der Leyena šefu AstraZenece.

“Jasno je rekla da očekuje da AstraZeneca ispuni ugovorne aranžmane predviđene predugovorom o kupovini”, rekao je njen glasnogovornik Eric Mamer.

“Podsjetila je gospodina Soriota da je EU uložio značajne iznose u kompaniju unaprijed upravo kako bi osigurao da se proizvodnja pojača čak i prije nego što EMA izda uslovnu dozvolu za tržište. Problemi u proizvodnji mogu se pojaviti kod složenih vakcina, ali očekujemo da će kompanija pronaći rješenje i iskoristiti sve moguće fleksibilnosti za brzu isporuku”, kazao je Mamer.

Kašnjenja će otežati ispunjavanje početnih ciljeva EU-a da vakciniše 70 posto odrasle populacije do kraja ljeta.

Unija je već ‘udarila šakom o stol’

Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel rekao je da je Unija prošle sedmice “udarila šakom o stol” s Pfizerom kako bi osigurali da odgode u isporuci prestanu do kraja sedmice.

Unija je potpisala šest ugovora o vakcinama za više od dvije milijarde doza, ali za sada su odobrene samo vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna.

Evropska komisija je u ponedjeljak predložila uvođenje nove kategorije u označavanju epidemiološke karte Evrope, “tamnocrvenih zona”, u kojima je stopa zaraženosti korona virusom vrlo visoka, te preporučila izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna.

Ovisno o stopi zaraženih, trenutno se na epidemiološkoj karti regije obilježavaju crvenom, narandžastom i zelenom bojom, a za ona područja za koja nema podataka sivom bojom.

Sada se predlaže uvođenje nove kategorije – “tamnocrvenih zona”, za područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih preko 500 na 100.000 stanovnika.

Cijela EU označena crvenom bojom

“Zajednička karta i zajednički pristup razmjernim, nediskriminacijskim ograničenjima i dalje moraju usmjeravati naše napore. Ono što nam je sada potrebno, s obzirom na nove varijante virusa, još je veća koordinacija i zajednički evropski napor kako bi se obeshrabrila nebitna putovanja. Zatvaranje granica neće pomoći, ali zajedničke mjere hoće”, izjavio je evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders.

Prema važećim epidemiološkim mjerilima, cijela Unija je na karti označena crvenom bojom.

Oni koji budu putovali iz tih tamnocrvenih zona trebat će prije polaska na put obaviti testiranje na COVID-19, a po dolasku na odredište otići u karantin.

Komisija preporučuje zemljama članicama da traže više testiranja i za putovanja iz područja koja su sada označena narandžastom, crvenom i sivom bojom.

Osobama koje se vraćaju u državu članicu u kojoj imaju prebivalište trebalo bi dopustiti da se testiraju po dolasku, a ne prije polaska na put.

Dodatne mjere za nužna putovanja

Što se tiče putovanja iz trećih zemalja u EU, Komisija predlaže dodatne mjere za nužna putovanja, dok su sva putovanja koja nisu nužna iz trećih zemalja još ranije zabranjena.

Sada bi i oni čija su putovanja nužna morali obaviti PCR testiranja prije polaska, najranije 72 sata prije polaska.

Građani EU-a, oni koji imaju prebivalište u EU i članovi njihovih porodica, testiranje bi po prijedlogu EK-a mogli obaviti i po ulasku u Uniju.

Za one koji dolaze iz zemalja u kojima je zabilježena visoka stopa zaraženih novom varijantom virusa države članice trebaju uvesti sigurnosne mjere poput samo-izolacije, karantene i praćenja kontakata u razdoblju do 14 dana.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada