Bijela kuća ponovno uvodi ograničenja na putovanja iz Evrope

Administracija Joea Bidena je saopštila kako planira pojačati mjere vezane za međunarodna putovanja kako bi se ograničilo širenje korona virusa.

Novo američko vodstvo će uz prijašnje restrikcije uvesti dodatna ograničenja (EPA/Ilustracija)

Administracija novog američkog predsjednika Joea Bidena planira ponovno uvesti ograničenja na putovanja za većinu stanovnika koji nisu američki državljani, a nedavno su bili na tlu Evropske unije, Velike Britanije, Irske i Brazila, potvrdili su iz Bijele kuće, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Prije odlaska s predsjedničke dužnosti, Donald Trump je ukinuo ograničenja po pitanju putovanja. Ali novo američko vodstvo će uz prijašnje restrikcije uvesti dodatna ograničenja za ljude koji su boravili u Južnoafričkoj Republici, gdje se pojavio novi soj korona virusa i izazvao zabrinutost među naučnicima.

“S pogoršanjem pandemije i pojavom zaraznijih verzija virusa po cijelom svijetu, ovo nije doba za ukidanje ograničenja na međunarodna putovanja”, objavila je prošle sedmice putem Twittera glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Više od 25 miliona zaraženih u SAD-u

“Prema savjetima naše zdravstvene ekipe, ova administracija nema namjeru ukinuti ograničenja. Zapravo, planiramo pojačati mjere vezane za međunarodna putovanja kako bismo ograničili širenje korona virusa”, dodala je Psaki.

U Sjedinjenim Američkim Državama je broj zaraženih korona virusom u nedjelju službeno premašio 25 miliona od početka pandemije, nekoliko dana nakon što je predsjedničku dužnost preuzeo Joe Biden koji je borbu protiv COVID-a 19 stavio na vrh popisa svojih prioriteta.

SAD je zemlja koja je najteže stradala u pandemiji u apsolutnim brojevima.

Izvor: Agencije