SAD poziva Kinu da zaustavi pritisak na Tajvan

Osam kineskih bombardera i četiri borbena aviona ušli su u jugozapadni ugao tajvanske zone identifikacije protuzračne obrane.

Tajvan je rekao da je riječ o osam nuklearno osposobljenih bombardera H-6K i četiri borbena aviona J-16 (Reuters)

Američki State Department pozvao je u subotu Kinu da prestane vršiti pritisak na Tajvan, nakon što je otočno ministarstvo obrane izvijestilo da su kineski bombarderi i mlažnjaci ušli u jugozapadni ugao njihovog identifikacijskog područja protuzračne odbrane.

“Pozivamo Peking da prestane s vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiskom na Tajvan i umjesto toga učestvuje u važnom dijalogu s tajvanskim demokratski izabranim predstavnicima”, poručio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price, prenosi Hina.

Nuklearno osposobljeni bombarderi

Osam kineskih bombardera i četiri borbena aviona ušli su u jugozapadni ugao tajvanske zone identifikacije protuzračne obrane, a tajvansko zrakoplovstvo rasporedilo je rakete kako bi “nadziralo” upad, priopćilo je otočno ministarstvo obrane.

Kina, koja Tajvan smatra smatra svojim teritorijem, proteklih mjeseci izvodila je gotovo svakodnevne letove nad vodama između južnog dijela Tajvana i tajvanskih otoka Pratas u Južnokineskom moru. Međutim uglavnom se radilo o jednom ili dva izviđačka aviona.

Prisutnost tolikog broja kineskih borbenih aviona u ovoj misiji – Tajvan je rekao da je riječ o osam nuklearno osposobljenih bombardera H-6K i četiri borbena aviona J-16 – neobična je.

Izvor: Agencije