SAD: Odobrena i šesta doza iz jedne bočice Pfizerove vakcine

FDA je izdao odobrenje prema kojem se šprice male zapremine mogu koristiti za izvlačenje šest doza.

Povećanje doza po bočici pruža dodatnih 20 posto kapaciteta (Arhiva)

Dok SAD traga za više zaliha vakcina protiv korona virusa kako bi vakcinisao što veći broj stanovnika, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) saopštila je da se iz svake bočice Pfizerove vakcine može izvući još jedna dodatna doza, šesta.

Prvobitno je svaka bočica vakcine koju su proizvele američka kompanija Pfizer i njemački BioNTech dizajnirana da sadrži pet doza vakcine, ali pojedini farmaceuti ističu da se može izvući i šesta doza kada se koriste određene šprice, javlja Tanjug.

Kao rezultat toga, FDA je izdao odobrenje prema kojem se šprice male zapremine mogu koristiti za izvlačenje šest doza iz jedne bočice.

Počela isporuka manjih šprica

Ukoliko se koriste standardne šprice i igle, onda se ne može izvući šesta doza.

Kompanija koja se bavi nabavkom medicinskih potrepština već je počela da zdravstvenim ustanovama širom SAD isporučuje komplete s manjim špricama i iglama koje omogućavaju vađenje šeste doze vakcine.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je da ovo povećanje doza po bočici pruža dodatnih 20 posto kapaciteta, što će doprineti povećanju broja vakcinacija u zemljama širom svijeta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO