Erdogan: Turska među 10 zemalja koje grade vlastite ratne brodove

Trenutno smo među tri, četiri zemlje svijeta u oblasti proizvodnje bespilotnih i naoružanih bespilotnih letjelica, poručio je turski lider.

Brod F-515 je peti broda koji je Turska izgradila u okviru prvog nacionalnog projekta izgradnje ratnih brodova (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u subotu kako je Turska među 10 zemalja svijeta koje dizajniraju, grade i održavaju vlastite ratne brodove.

Erdogan je posjetio Komandu turskog brodogradilišta u Istanbulu te govorio na ceremoniji povodom porinuća broda F-515, inače, petog broda koji je Turska izgradila u okviru prvog nacionalnog projekta izgradnje ratnih brodova MILGEM.

Govoreći o odbrambenoj industriji, Erdogan je kazao kako je njegova zemlja u toj oblasti 2002. godine realizovala ukupno 62 projekta na godišnjem nivou, dok se taj broj danas popeo na 700.

Dodao je kako je biti snažan u vojnom, ekonomskom i diplomatskom smislu za Tursku više od izbora, to je njena obaveza.

‘Turska zadovoljava i potrebe saveznika’

“Turska je trenutno među tri, četiri zemlje svijeta u oblasti proizvodnje bespilotnih i naoružanih bespilotnih letjelica”, poručio je Erdogan, prenosi Anadolija.

“Nacije koje u oblasti odbrane nisu dovoljno jake i nezavisne, kao i tehnološki razvijene, nisu u mogućnosti s pouzdanjem gledati u svoju budućnost. Mi smo među 10 zemalja koje mogu dizajnirati, graditi i održavati vlastite ratne brodove“, dodao je.

Napomenuo je kako je Turska u oblasti kopnenih i morskih vozila postala zemlja koja, osim svoje, zadovoljava i potrebe prijateljskih i savezničkih zemalja.

Izvor: Agencije