Kineski avioni ponovo u tajvanskom prostoru, stigao američki nosač aviona

Prelet petnaest borbenih aviona Kine uslijedio je nakon što su američki brodovi ušli u Južnokinesko more.

Nosač aviona USS Theodore Roosevelt (EPA)

Kineski vojni avioni, uključujući i 12 borbenih, ušli su danas u tajvanski prostor drugi dan zaredom, u vriijeme dok rastu tenzije blizu otoka.

Aktivnosti Kine tokom vikenda sa lovcima i bombarderima su promjena u odnosu na ranije letjelice, koje su uglavnom bile izviđačke.

Nakon što su osam bombardera i četiri lovca uleteli u tajvanski prostor u subotu, u nedjelju je 15 borbenih aviona nadletjelo taj zračni prostor, saopštio je zvanični Tajvan, koji je dodao da su odmah podignuti njihovi avioni, kao odgovor, prenio je Tanjug.

Zabrinutost Washingtona

Kina još nije komentarisala današnja događanja.

Ranije, američki nosač aviona USS Theodore Roosevelt s pratećim brodovima ušao je u Južno kinesko more kako bi promovirao “slobodu na morima”, objavila je u nedjelju američka vojska u trenutku dok su napetosti između Kine i Tajvana povećale zabrinutost Washingtona, prenosi Hina.

Američka indopacifička komanda u saopćenju je napisala da je grupa brodova ušla u to more u subotu, isti dan kad je Tajvan u subotu izvijestio o upadu velike grupe kineskih vojnih aviona u područje vojne identifikacijske zone u blizini otočja Pratas.

Američka vojska objavila je da grupa ratnih bodova u tom moru, čiji veći dio prisvaja Kina, provodi rutinske operacije kako bi se “osigurala sloboda na morima, izgradila partnerstva i ojačala sigurnost plovidbe”.

Dvije trećine svjetske trgovine

“Nakon što sam tim morima plovio tokom čitave 30-godišnje karijere, divno je opet biti u Južnom kineskom moru, provodeći rutinske operacije, promovirajući slobodu na morima i pružajući podršku saveznicima i partnerima”,  kazao je kontraadmiral Doug Verissimo, komandant grupe.

“S obzirom na to da se dvije trećine svjetske trgovine odvija ovom vrlo važnom regijom, ključno je da održimo našu prisutnost i nastavimo promovirati red temeljen na pravililma koji nam svima omogućava napredak”, napisao je Verissimo u saopćenju.

Kina stalno prigovara približavanju američkih brodova otocima koje je zauzela u Južnom kineskom moru u kojem prava polažu i Vijetnam, Malezija, Filipini, Brunej i Tajvan.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO