UN: Sirijci ne mogu samostalno riješiti sve probleme

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Geir O. Pedersen  saopćio je da će peta runda zasjedanja Ustavotvorne komisije Sirije početi 25. januara u Ženevi.

Pedersen je kazao da će se dan uoči početka pregovora sastati sa šefovima delegacija iz Sirije (EPA)

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Geir O. Pedersen saopćio je da će peta runda zasjedanja Ustavotvorne komisije Sirije početi 25. januara u uredu UN-a u Ženevi.

Riječ je o pregovorima koje vodi grupa koju čini po 15 predstavnika režima, opozicije i civilnog društva iz Sirije, a moderator pregovora je upravo specijalni izaslanik UN-a Pedersen, prenosi Anadolija.

Nova runda pregovora će se održati od 25. do 29. januara, a UN-ov izaslanik Pedersen u petak je u Ženevi kazao da će se dan uoči početka pregovora sastati sa šefovima delegacija iz Sirije.

“Pozivam delegacija da već nekako krenu u proces pisanja novog ustava Sirije. Ne mogu Sirijci samostalno riješiti sve probleme. Potrebna nam je međunarodna saradnja za to”, poručio je Pedersen.

Pedersen je kazao da je situacija u Siriji trenutno mirna i da u tome veliku ulogu ima sporazum kojeg su Turska i Rusija postigli o prekidu sukoba na sjeveru Sirije, ali je upozorio da je na sceni krhko primirje.

“Još uvijek nisam imao priliku razgovarati s novom američkom administracijom predsjednika Joea Bidena. S nestrpljenjem očekujem i aktivnije američko uključivanje u dijalog”, kazao je Pedersen.

Glavna tema nove runde pregovora Ustavotvorne komisije Sirije će biti osnovni principi sirijskog ustava.

Shodno dokumentu kojeg je 26. jula potpisao generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, Ustavotvornu komisiju Sirije čini ukupno 150 delegata, odnosno po 50 delegata koji predstavljaju režim, opoziciju i civilni sektor iz Sirije.

Komisija je sastavljena je od dvaju tijela. Prvo, veliko tijelo, čine svi članovi Komisije, a drugo tijelo čine po 15 izabranih delegata iz sve tri delegacije koji će biti odgovorni za tehnički dio pisanja nacrta Ustava. Svi prijedlozi 45-člane grupe će morati biti odobreni od strane 150 članova Komisije, odnosno s najmanje 75 posto glasova.

Izvor: Agencije