Kineska obalna straža dobila dozvolu da otvori vatru na strana plovila

Straži se dozvoljava upotreba svih potrebnih sredstava kako bi se spriječile prijetnje od inostranih plovila, kaže se u nacrtu zakona.

Kina šalje obalnu stražu kako bi otjerala brodove iz drugih zemalja, a ponekad su te akcije rezultirale njihovim potapanjem (Reuters)

Kina je po prvi put usvojila zakon kojim se eksplicitno dozvoljava obalnoj straži da otvori vatru na inostrana plovila, što je potez koji bi mogao dodatno podići tenzije u Južnom kineskom moru i okolnim vodama.

Kina je u sporu sa Japanom o pomorskom suverenitetu u Istočnom kineskom moru, a s nekoliko drugih zemalja Jugoistočne azije oko Južnog kineskog mora.

Kina učestalo šalje svoju obalnu stražu kako bi otjerala brodove iz drugih zemalja, a ponekad su te akcije rezultirale njihovim potapanjem.

Državni mediji izvijestili su da je zakon izglasan u Komitetu narodnog kongresa.

Prema ranije usvojenom nacrtu, novim zakonom o obalnoj straži, tim snagama se dozvoljava „upotreba svih potrebnih sredstava“ kako bi se zaustavile ili spriječile prijetnje od inostranih plovila.

Rušenje objekata drugih zemalja

Nacrt zakona precizirao je okolnosti pod kojima se mogu koristiti različite vrste oružja – ručnog, brodskog ili zračnog.

Kineski brodovi 2016. u vodama na koje pravo polažu i Filipini (AP)

Također, nacrtom se dozvoljava pripadnicima obalne straže da ruše strukture i objekte drugih država izgrađene na grebenima na koje Kina polaže pravo, te im daje pravo da se ukrcaju i pregledaju strana plovila u vodama za koje je Kina tvrdi da su njene.

Ovo bi moglo dodatno zakomplicirati odnose Kine i SAD-a, koja održava partnerstvo s nekoliko zemalja Azije i Pacifika, među kojima su i Japan, Filipini, Vijetnam i Indonezija, koje imaju nesuglasice s Kinom zbog pomorskih prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije