Incident na Kapitolu: Republikanac htio ući u Zastupnički dom s napunjenim pištoljem

Policija Kapitola istraživala je incident u koji je bio uključen republikanski zastupnik kod kojeg je pronađen napunjeni pištolj dok je pokušavao ući u Zastupnički dom.

Zastupnicima je dozvoljeno imati oružje na području Kapitola sve dok ono nije napunjeno, ali nije dopušteno unutar Zastupničkog doma (EPA)

Policija Kapitola istraživala je u petak incident u koji je bio uključen republikanski zastupnik kod kojeg je pronađen napunjeni pištolj dok je pokušavao ući u Zastupnički dom, otkrio je dužnosnik Kapitola.

Kod republikanskog predstavnika Andyja Harrisa, zagovornika prava na oružje, pronađeno je vatreno oružje dok je prolazio sigurnosnu provjeru na putu do Zastupničkog doma u četvrtak navečer, prenosi Hina.

Tada je republikanac iz Marylanda pokušao predati pištolj republikancu Johnu Katkou koji je to odbio rekavši mu da nema dozvolu, navodi se u izvještaju.

Postavljeni su detektori metala ispred Zastupničkog doma kako bi se pojačala sigurnost nakon napada pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol 6. januara. U neredima je ubijeno petero ljudi, a zastupnici su se morali skrivati.

Nekoliko republikanskih zastupnika, gorljivih pobornika prava na oružje, bunili su se zbog detektora metala i neki su ih ignorirali.

Pravila o oružju

Uredi Harris i Katkoa nisu su odgovorili na upit o slučaju. Za komentar nije bila dostupna ni policija Kapitola.

Dužnosnik Kapitola, koji je htio ostati anoniman, rekao je da je zastupnicima dozvoljeno imati oružje na području Kapitola sve dok ono nije napunjeno, ali nije dopušteno unutar Zastupničkog doma.

Harris je napustio Kapitol i vratio se za manje od 10 minuta. Prošao je sigurnosnu provjeru pa mu je bilo dopušteno ući u donji dom, navodi se u izvještaju.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozvala je na izmjenu pravila kojima se propisuju novčane kazne za one koji ne poštuju sigurnosne protokole – 5.000 dolara za prvi i 10.000 dolara za drugi prestup koji će se odbijati zastupnicima od plata. Donji dom parlamenta tek treba glasati o predloženoj izmjeni.

Izvor: Agencije