Grčka produžava vojni rok

Vojni rok u Grčkoj bit će produžen s devet mjeseci na 12 u sklopu ‘jačanja oružanih snaga’.

Vojni rok bi mogao i dalje biti devet mjeseci za mlade ljude koji izaberu da budu raspoređeni u pogranična područja s Turskom (EPA - Ilustracija)

Vojni rok u Grčkoj bit će produžen s devet mjeseci na 12 u sklopu “jačanja oružanih snaga”, objavio je u petak grčki ministar odbrane Nikolaos Panagiotopoulos.

Ta odluka stupa na snagu u maju, precizirao je novinarima. Donesena je u kontekstu pojačanih napetosti s Turskom, navodi agencija France Presse, a prenosi HIna.

Ministar je rekao da bi vojni rok mogao i dalje biti devet mjeseci za mlade ljude koji izaberu da budu raspoređeni u pogranična područja s Turskom, posebno u regiji rijeke Marice i na nekim otocima u Egejskom moru.

Već mjesecima rastu napetosti s Turskom zbog istraživanja nalazišta ugljikovodika u istočnom Mediteranu u pomorskim područjima oko kojih se Turska spori s Grčkom i Kiprom.

Povećanje krize

Kriza između Atine i Ankare se intenzivirala kada je u augustu Turska rasporedila brod za seizmička istraživanja Oruc Reis i vojne brodove u sporna područja istočnog Mediterana.

Ankara je krajem novembra objavila povratak Oruca Reisa.

Grčka i Turska, obje članice NATO-a, dogovorile su se da će u ponedjeljak nastaviti razgovore kako bi riješile spor.

Međutim, u budžetu za 2021. Grčka je u decembru odlučila za 60 posto povećati potrošnju za odbranu do iznosa od 5,5 milijarda eura.

U planu za odbranu je kupovina 18 francuskih lovaca Rafale za ukupno 2,5 milijarda eura, od kojih 1,5 milijardu tokom 2021. Francuska ministrica odbrane Florence Parly treba uskoro doći u Atinu potpisati taj sporazum.

Izvor: Agencije