Zaharova: Novi START što prije, spremni na kontakt sa SAD-om

Rusija i SAD potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koji je na snazi do 5. februara ako se ne postigne novi.

Prema uslovima sporazuma START Rusija i SAD se obavezuju da će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje (Reuters)

Moskva je spremna na hitan kontakt sa Washingtonom kako bi Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju što brže bio produžen na pet godina, izjavila je danas glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Spremni smo da uspostavimo kontakt između ruskog i američkog ministarstva vanjskih poslova ne gubeći vrijeme, kako bismo potpisali produženje sporazuma Novi START. To treba učiniti što prije, s obzirom na to da sporazum ističe 5. februara”, rekla je Zaharova, prenosi Tanjug pozivajući se na rusku novinsku agenciju Tass.

Ona je istakla da Rusija pozdravlja želju nove američke administracije da produži Sporazum na pet godina.

“Takvo opredjeljenje možemo samo da pozdravimo. Rusija se dosljedno zalagala i zalaže za donošenje takve odluke“, navela je Zaharova.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je ranije danas pozdravio namjere novog predsjednika SAD-a Joea Bidena da produži američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, Novi START, ali je dodao da Moskva želi da vidi konkretne prijedloge iz Washingtona.

Strateško ofanzivno naoružanje

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je jučer rekla da se američke vlasti zalažu za produženje sporazuma START 3 na pet godina.

Rusija i SAD potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum je na snazi do 5. februara ove godine, osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom prije tog datuma. Može se produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost.

Izvor: Agencije