Turski dronovi uskoro nad Evropom

Vrijednost projekata odbrambene industrije u Turskoj dosegla je 60 milijardi dolara.

Vrijednost izvoza turske odbrambene industrije iznosila je 3 milijarde dolara 2020. godine (Anadolija)

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank izjavio je u četvrtak da će dronovi “Bayraktar” i “Anka” uskoro letjeti evropskim zračnim prostorom, te da će turske kompanije odbrambene industrije biti vodeće na regionalnom i međunarodnom nivou.

U svom obraćanju na trećem forumu odbrambene industrije u Istanbulu, koji je organiziran putem interneta, Varank je dodao da će ulaganja koja je Turska poduzela u posljednjih pet godina dovesti tu zemlju u red giganata na polju odbrambene industrije, piše Anadolija.

Objasnio je da odbrambena industrija spada u jedan od najvažnijih faktora koji garantiraju nezavisnost zemlje te da je vrijednost izvoza ovog sektora dosegla tri milijarde dolara u 2020. godini.

Rast vrijednosti turske odbrambene industrije

Turski ministar je ukazao da njegova zemlja nastoji povećati postotak domaće proizvodnje u odbrambenoj industriji na 75 posto do 2023. godine.

Istakao je da je ukupna vrijednost odbrambene industrije u Turskoj porasla na 60 milijardi dolara, sa 5,5 milijardi dolara u 2002. godini.

Naglasio je da su turske kompanije u oblasti odbrambene industrije počele zauzimati napredne pozicije na globalnom nivou, a tokom sljedeće faze će biti među glavnim akterima na regionalnom i međunarodnom planu.

Izvor: Agencije