Testovi i karantin za sve koji lete u SAD

Biden je također naredio američkim agencijama da sa kolegama iz Kanade i Meksika dogovore protokole za prelazak kopnenih granica.

Sjedinjene Američke Države prednjače po broju registriranih novozaraženih osoba, kao i onih koji su preminuli od korona virusa (EPA)
Sjedinjene Američke Države prednjače po broju registriranih novozaraženih osoba, kao i onih koji su preminuli od korona virusa (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden donio je u četvrtak uredbu po kojoj će svi putnici koji lete u ovu sjevernoameričku državu morati imati negativni test prije leta i ići u karantin nakon dolaska, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

„U svjetlu novih sojeva korona virusa, uvodimo mjeru za one koji u SAD stižu avionom iz drugih država“, rekao je Biden u govoru kojim je pokrenuo plan svoje administracije za borbu protiv pandemije COVID-a 19.

„Osim nošenja maske, svi koji lete u SAD iz druge zemlje morat će se testirati prije ukrcaja u avion, prije polijetanja i ići u karantin kada stignu u Ameriku.“

Nije pojasnio kako se to misli provesti.

Crni rekordi

Također je naredio američkim agencijama da sa kolegama iz Kanade i Meksika dogovore „javnozdravstvene protokole na cestovnim graničnim prijelazima“, uključujući primjenu smjernica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Gotovo sva putovanja koja nisu nužna između SAD-a te Kanade i Meksika zabranjena su do 21. februara.

Sjedinjene Američke Države prednjače po broju registriranih novozaraženih osoba, kao i onih koji su preminuli od korona virusa. U toj državi korona virusom do sada se zarazilo 25.167.502 ljudi, a preminulo je 419.520 osoba.

Izvor : Agencije

Povezane

Sjedinjene Američke Države će ostati članiica Svjetske zdravstvene organizacijie, što je odluka koju je Joe Biden potpisao prvog dana u Bijeloj kući.

21 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO