Sve veće širenje korona virusa u UAE-u

Emiratske vlasti su također u četvrtak objavile da su odobrile hitnu upotrebu ruske vakcine “Sputnik V”.

UAE od početka nove godine bilježi rekordan porast broja zaraženih korona virusom, s više od tri hiljade slučajeva dnevno (EPA)

Vlasti emirata Dubai proglasile su u četvrtak privremenu obustavu izdavanja dozvola za zabavne aktivnosti zbog povećanja broja osoba zaraženih korona virusom, dok su mediji izvijestili da je Ministarstvo zdravstva Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) odobrilo hitnu upotrebu ruske vakcine “Sputnik V”.

Ured za medije vlade Dubaija naveo je u objavi na Twitteru da je u posljednje tri sedmice Odjel za turizam Dubaija izdao više od 200 prekršajnih naloga zbog nepoštivanja mjera predostrožnosti i zatvorio oko 20 objekata.

Nekoliko hotela u Emiratu potvrdilo je za AFP da će i dalje pružati usluge gostima, ali su naglasili da im više nije dopušteno da organiziraju zabavne aktivnosti, poput nastupa bendova, plesača i DJ-eva.

Hitna upotreba ‘Sputnika V’

U istom kontekstu, Uprava za zdravstvo u Dubaiju (DHA) objavila je u četvrtak da je svim bolnicama naloženo da obustave sve operacije koje nisu hitne do 19. februara.

Emiratske vlasti su također u četvrtak objavile da su odobrile hitnu upotrebu ruske vakcine “Sputnik V”, što je treća odobrena vakcina za upotrebu u UAE-u.

Emiratska državna novinska agencija WAM izvijestila je da odluka dolazi “u sklopu cjelovitih i sveobuhvatnih napora UAE-a kako bi se osiguralo povećanje nivoa prevencije protiv virusa i osigurala sva neophodna sredstva za zaštitu zdravlja građana i stanovnika” u zemlji.

Ruski fond za direktna ulaganja navodi da je 1.000 dobrovoljaca u Abu Dhabiju do sada primilo prvu dozu vakcine u sklopu testiranja.

Rekordan broj zaraženih

Ruski proizvođači vakcine kažu su da su došli do zaključka da su vakcine bile 91,4 posto efikasne u pružanju zaštite.

UAE je omogućio stanovnicima da dobiju vakcine koje je razvila kineska državna farmaceutska kompanija “SinoPharm”, a Dubai je za svoje stanovnike uveo i vakcinu “Pfizer-BioNTech”.

UAE od početka nove godine bilježi rekordan porast broja zaraženih korona virusom, s više od tri hiljade slučajeva dnevno. Ova zaljevska država je do sada registrirala više od 263 hiljade slučajeva zaraze i 762 smrtna ishoda.

Izvor: Agencije