SAD predlaže Rusiji produženje važenja sporazuma Novi START

Pakt o smanjenju strateškog naoružanja, poznat kao Novi START, ističe 5. februara.

Zagovornici kontrole naoružanja upozoravaju da bi istek važenja sporazuma bio udarac za globalnu stabilnost (EPA)
Zagovornici kontrole naoružanja upozoravaju da bi istek važenja sporazuma bio udarac za globalnu stabilnost (EPA)

Administracija novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena predložit će Rusiji petogodišnje produženje važenja njihovog jedinog preostalog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, izjavili su američki zvaničnici.

Pakt o smanjenju strateškog naoružanja, poznat kao Novi START, ističe 5. februara, a Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan planira da dostavi prijedlog za petogodišnje produženje ruskom ambasadoru u Washingtonu Anatoliju Antonovu, navodi Associated Press, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, prenosi Tanjug.

Taj potez će gotovo sigurno pozdraviti i Rusija i najbliži američki saveznici.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nagovijestio je u ponedjeljak da je Moskva spremna da brzo djeluje kako bi Novi START bio sačuvan, a Biden, koji je u srijedu stupio na dužnost, također je izrazio želju za očuvanjem sporazuma.

Prema sporazumu Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsjednici SAD-a i Rusije, Barack Obama i Dmitrij Medvedev, obje sile smiju da imaju najviše 1.550 razmještenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmještenih raketa i bombardera.

Kontrola nuklearnog naoružanja

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, nakon što su se dvije sile, prvo SAD, a potom i Rusija, povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (sporazum INF), potpisanog 1987. godine.

Zagovornici kontrole naoružanja upozoravaju da bi istek važenja sporazuma bio udarac za globalnu stabilnost.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u četvrtak SAD i Rusiju da produže važenje sporazuma i da kasnije u njega uključe Kinu i dodatno oružje, navodi AP.

Stoltenberg je novinarima u Briselu rekao da “ne treba doći u situaciju bez ograničenja broja nuklearnih bojevih glava”, podsjetivši da sporazum ističe za dvije sedmice.

On je kazao i da “produženje važenja sporazuma nije kraj, već početak napora na dodatnom jačanju kontrole naoružanja”.

“Treba da tražimo načine da (u sporazum) uključimo dodatne sisteme naoružanja, sisteme koje Novi START ne obuhvata, ali i da uključimo Kinu jer ona sada izrazito modernizira svoje nuklearno oružje, i ne samo da modernizira već i proširuje svoje nuklearne sposobnosti”, naveo je Stoltenberg.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO