Mediji: Sirijski civili ubijeni u izraelskim udarima

Državna agencija SANA navodi kako su dvoje djece i njihovi roditelji ubijeni u zračnim udarima u regiji Hama.

Izrael je proteklih godina izvršio stotine napada na, kako kaže, vojne ciljeve u Siriji koji su povezani sa Iranom (AFP - Ilustracija)

Sirijski državni mediji tvrde kako je poginulo najmanje četvero civila u izraelskom zračnom napadu u centralnoj sirijskoj regiji Hama u petak, te dodaju kako u jedinice zračne odbrane oborile većinu raketa koje su ispaljene iz izraelskih aviona.

Državna agencija SANA se poziva na neimenovanog vojnog zvaničnika koji je kazao da se napad desio u petak pred zoru, te da su izraelski avioni preletjeli susjedni Liban.

„Oko četiri sata jutros, izraelski neprijatelj je izvršio zračnu agresiju i ispalio veći broj raketa došavši iz smjera libanskog grada Tripolija, a ciljevi su bili u blizini guvernorata Hama. Naša zračna odbrana se sukobila sa neprijateljskim raketama i oborila većinu njih“, istakao je izvor.

Kasnije je SADA dodala kako je „izraelska agresija rezultirala mučeničkom smrću jedne porodice, tačnije oca, majke i dvoje djece“, na zapadnim obodima spomenute provincije.

Prvi napad od Bidenove zakletve

Izrael je proteklih godina izvršio stotine napada na, kako kaže, vojne ciljeve u Siriji koji su povezani sa Iranom, no rijetko priznaje ili diskutira o tim operacijama.

Iran i njegov libanski saveznik Hezbollah podržavaju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u građanskom ratu u Siriji dajući mu vojne potrepštine i borce.

Današnji napad je bio prvi izraelski udar u Siriji otkako je na čelu SAD-a predsjednik Joe Biden. Izrael inače opravdava napade na teritoriji Sirije tvrdeći kako Iran i Hezbollah predstavljaju sigurnosni rizik.

Najmanje 57 boraca je ubijeno kada su izraelski ratni avioni 13. januara izvršili jake zračne napade na istoku Sirije, a mete su im bili položaji i skladišta municije jedinica koje podržava Iran.

Izvor: Agencije