Francuskoj prijeti zaključavanje zbog novog soja virusa

Francuski epidemiolog i savjetnik Vlade navodi kako je strogo zaključavanje države opcija ako se ne uspije suzbiti zarazni soj korona virusa.

U Francuskoj ova varijanta trenutno predstavlja oko 1,4 posto ukupnog broja svakodnevnih zaraza korona virusom (EPA - Ilustracija)

Francuska će morati pribjeći strogom zaključavanju poput onog u Irskoj i Velikoj Britaniji ako ne uspije obuzdati zarazniji soj korona virusa, izjavio je u petak francuski epidemiolog i Vladin savjetnik Arnaud Fontanet, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Fontanet je za francusku radiostanicu Enter kazao kako će ta mjera strogog zaključavanja zavisiti od napretka širenja novog soja koji ima veću brzinu zaraze ljudi virusom koji izaziva bolest COVID-19 i koji je odnio veliki broj života.

Prema riječima ovog epidemiologa i savjetnika Vlade u Parizu, još jedan problem je i taj što je država Francuska u veoma napetoj situaciji zbog medicinskog osoblja u bolnicama koje je iscrpljeno, prenosi agencija Reuters.

Utrka sa vremenom

Dan ranije je francuski ministar zdravstva Olivier Veran upozorio kako će vjerovatno biti „apsolutno nužan“ novi karantin ako se „osjetno poveća“ cirkuliranje engleske varijante korona virusa u Francuskoj, prenijela je agencija Hina pozivajući se na AFP.

„Ako se djelovanje ove varijante osjetno poveća i ako ćemo kročiti engleskom putanjom, karantin će vjerovatno postati apsolutno nužan“, izjavio je Veran pred pravnim odborom Senata.

„Širenje engleske varijante na francuskoj teritoriji može postati odlučujući element u strategiji borbe protiv epidemije koju bi mogli pokrenuti slijedećih dana i sedmica… Kada govorim o utrci s vremenom, važem riječi. To je odlučujući faktor za sljedeće dane, sedmice i mjesece.“

Preopterećene bolnice

U Francuskoj ova varijanta trenutno predstavlja oko 1,4 posto ukupnog broja svakodnevnih zaraza korona virusom, kao što je pokazalo nedavno istraživanje svih PCR pozitivnih testova.

Početno otkrivena u Engleskoj, ta zaraznija varijanta zabrinjava međunarodnu zajednicu.

Iako izgleda da nije puno opasnija od klasičnog korona virusa, ona može predstavljati veći problem s više zaraženih u bolnicama i povećanom opasnošću za preopterećeni zdravstveni sistem.

Velika Britanija sada ima teške probleme u bolnicama, ali i drugi sojevi, među kojima onaj otkriven u Južnoj Africi, također brinu međunarodnu zajednicu.

Izvor: Agencije