Borrell: Saradnjom EU-a i SAD-a do rezultata i na Balkanu

EU je spremna da s novim predsjednikom SAD-a obnovi partnerstvo da bi se dobili rezultati u očuvanju mira.

Borrell je rekao da je transatlantsko savezništvo više nego ijedno drugo oblikovalo svjetske odnose i poredak (Reuters)

Evropska unija je spremna da s novim predsjednikom SAD-a Joe Bidenom obnovi strategijsko partnerstvo da bi se dobili rezultati u očuvanju mira i sigurnosti od Zapadnog Balkana do Istočnog Sredozemlja i Ukrajine, izjavio je danas Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

“Nema sumnje da SAD igra suštinsku ulogu u očuvanju mira i sigurnosti, također i evropske, i zato moramo zajedno raditi na mnogim mjestima na našem kontinentu”, rekao je Borell, prenosi novinska agencija Beta.

Borrell je rekao da EU i SAD, “kao globalni partneri, moramo produbiti dijalog i saradnju na svim područjima, uključujući oživljavanje nuklearnog sporazuma s Iranom, i na širem polju nadzora neširenja naoružanja, a uskoro ćemo pokrenuti raspravu o svim pitanjima odnosa s Kinom”.

Naglasio je da “snažna i sposobna Evropa nije suparnik u transatlantskom savezništvu, već preduslov za to” i da jačanje odbrambene sposobnosti članica EU-a “jača to savezništvo i doprinosi podjeli troškova na dvije strane Atlantika”.

Borrell je rekao da je “tehnologija sad dio vanjske politike” i zatražio razvijanje zajedničkog EU-SAD programa visoke tehnologije, uspostavljanje jasnih pravila i odgovornosti velikih svjetskih online platformi, “poštenog oporezivanja” i sprječavanja “tržišnog izvitoperivanja”.

Savezništvo SAD-a i EU-a

Borrell je posebno ukazao na to da se Biden, preuzimajući dužnost u Bijeloj kući, usredsredio na “izlječenje podijeljene nacije” i poručio da će SAD u svijetu “igrati vodeću ulogu ne primjerom svoje moći, već snagom svog primjera da želi da popravi naše savezništvo”.

Borrell je podsjetio da je transatlantsko savezništvo više nego ijedno drugo oblikovalo svjetske odnose i poredak.

Takvo savezništvo EU-SAD je, smatra Borrell, “bitno ne samo za sigurnost i boljitak obje strane Atlantika, već i za održanje svjetskog poretka zasnovanog na demokratiji, vladavini prava i multilateralizmu”.

Rekao je da “EU i SAD moraju da vuku sve u istom pravcu pri rješavanju sve većeg broja sukoba i geopolitičkih zategnutosti, tako da se utvrde zajedničke norme za 21. vijek.

Borrell je iznio da je u saradnji s Evropskom komisijom izradio cjelovit “program svjetskih promjena EU-SAD” o predvođenju ekološko-klimatskog preobražaja, suzbijanju korona virusa i jačanju javnog zdravstva, trgovine i tehnologije, globalnog djelovanja i sigurnosti.

Naveo je da je “svijetu potrebno američko i evropsko vodstvo protiv pandemije COVID-19 i u oblikovanju svjetskog oporavka, a idućih sedmica i mjeseci mi s obje strane Atlantika na to ćemo se usredsrediti”.

Borrell je upozorio da “svi možemo vidjeti kako pandemija i njome izazvano urušavanje ekonomije stvaraju plodno tlo za populizam, ekstremističke ideje za podjele i društvene bune”.

Napad pristalica bivšeg predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa, 6. januara na američki Kongres je bio “zvono za buđenje svih u svijetu koji se zalažu za demokratiju”, ukazao je Borrell i naglasio da se “moramo boriti protiv lažnih vijesti i nejednakosti da bi prevladala riječ demokratije… koja je dragocjena, ali ranjiva”.

Izvor: Agencije