AstraZeneca obavijestila EU da će kasniti s isporukom vakcina

Glasnogovornik AstraZenece rekao je kako početne isporuke Evropskoj uniji neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji.

U EU-u su dosad odobrena cjepiva Pfizer/BioNTech i Moderna, ali postoji problem i s njihovom isporukom (Reuters)

AstraZeneca je obavijestila Evropsku komisiju da u početku neće moći isporučiti dogovorene količine cjepiva protiv korona virusa nakon što dobije odobrenje medicinskog regulatora EU-a koje se očekuje krajem januara, objavio je u petak njemački Bild, a to je potvrdio i glasnogovornik kompanije.

Glasnogovornik AstraZenece rekao je kako početne isporuke cjepiva Evropskoj uniji, koje kompanija razvija s Oksfordovim univerzitetom, neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji.

“Početne količine bit će manje od prvotno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u tvornici unutar našeg evropskog lanca opskrbe”, rekao je glasnogovornik u saopćenju u kojem nije naveo detalje, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

“Isporučit ćemo desetke miliona doza u februaru i martu EU-u, dok nastavljamo povećavati količinu proizvodnje”, dodao je glasnogovornik.

Značajno manje količine cjepiva

Austrijski novinski portal OE24 također je izvijestio o mogućim kašnjenjima u isporuci i da je AstraZeneca rekla evropskim koordinatorima za cijepljenje u četvrtak da će u prvom tromjesečju isporučiti značajno manju količinu cjepiva nego što je dogovoreno.

OE24 je dodao, ne navodeći svoje izvore, da je austrijski koordinator Martin Auer rekao saveznim pokrajinama da je isporuka cjepiva Austriji s prvotno planiranih dva miliona doza cjepiva srezana na između 500.000 i 600.000 doza.

Očekuje se da će Evropska agencija za lijekove (EMA) 29. januara odobriti cjepivo AstraZenece.

U EU-u su dosad odobrena cjepiva Pfizer/BioNTech i Moderna, ali postoji problem i s njihovom isporukom.

Izvor: Agencije