U Sloveniji se otvaraju skijališta, škole, uslužne djelatnosti

Popuštaju se mjere u devet regija s boljom epidemiološkom slikom, dok u tri regije mjere ostaju na snazi.

Ponovo je dopušten rad tržnica, kioska, servisa za čišćenje, frizerskih i sličnih usluga (EPA)

Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije u većini Slovenije, uskoro se, uz određene uvjete, otvaraju skijališta, iduće sedmice opet počinje nastava u nižim razredima osnovnih škola, a otvaraju se i tržnice,  frizerski saloni i čistionice te mehaničarski servisi, objavila je Vlada.

U devet od 12 regija, onima s boljom epidemiološkom slikom, od subote će skijališta ponovo raditi, a skijati mogu oni s negativnim testom na korona virus, potvrdio je nakon sjednice Vlade premijer Janez Janšam, prenosi Hina.

Od idućeg utorka u istim se regijama otvaraju vrtići i nastava za učenike prva tri razreda osnovne škole, ali uz sve protuepidemijske mjere i negativan test na korona virus za odgajatelje i učitelje, koji će se testirati dan prije.

Ponovo je dopušten rad tržnica, kioska, servisa za čišćenje, frizerskih i sličnih usluga, dimnjačarske usluge, a otvaraju se i trgovine s opremom za djecu.

‘Strogo pridržavanje kriterija’

Popuštanje dosadašnjih restriktivnih mjera važit će u Središnje-slovenskoj, Gorenjskoj, Primorsko-Notranjskoj, Obalno-kraškoj, Koroškoj, Podravskoj, Pomurskoj, Savinjskoj i Zasavskoj regiji.

U Goriškoj Posavskoj regiji i Jugoistočnoj Sloveniji dosadašnje restrikcije ostaju, ali bi one predviđene kriterije za popuštanje mjera mogle ispuniti vrlo brzo, kazao je Janša.

“Vlada će idućih dana o tome ponovo odlučivati, strogo se pridržavajući kriterija i uz kontrolu, jer je epidemiološko stanje u zemlji i dalje vrlo ozbiljno“, rekao je premijer.

Što se tiče uvjeta za ulazak u Sloveniju za putnike iz prostora Evropske unije i Schengena, odlučeno je da oni mogu ući bez određivanja obveznog karantina ili negativnog testa na korona virus, pod uvjetom da taj boravak ne traje duže od 12 sati.

Ulazak će moguć u slijedećim slučajevima: ako u Sloveniji imaju nekretninu ili zemljište, zbog zaštite članova porodice ili imovine, zbog kontakta s djetetom i nekim drugim izuzetnim slučajevima.

Izvor: Agencije