Twitter zaključao nalog kineske ambasade u SAD-u

Ambasada u Washingtonu je objavila i kasnije uklonila tvit u kojem se kaže da ujgurske žene više nisu ‘mašine za rađanje djece’.

U regiji Xinjiang je milion Ujgura i pripadnika ostalih muslimanskih zajednica zatočeno u kampovima (Reuters)

Twitter je zaključao nalog ambasade Kine u SAD-u, zbog posta u kojem je branila kinesku politiku prema Ujgurima u regiji Xinjiang, za koji je ta platforma rekla da je narušio politiku kompanije o “dehumanizaciji“.

U postu objavljenom ranije u januaru, kineska ambasada u Washingtonu je navela da ujgurske žene više nisu “mašine za rađanje djece“, citirajući studiju objavljenu u kineskim državnim novinama China Daily.

Tvit je uklonjen i zamijenjen natpisom u kojem piše da on više nije dostupan.

Iako Twitter sakriva tvitove koji krše njegova pravila, njihovo uklanjanje je obaveza vlasnika.

Od 9. januara na ovom nalogu nije objavljen nijedan novi tvit.

Optužbe za genocid u Xinjiangu

Suspenzija računa uslijedila je dan nakon što je administracija Donalda Trumpa, u posljednjim danima njegovog vođenja SAD-a, optužila Kinu za genocid nad muslimanskom manjinom, što je stav koji dijeli i novi američki predsjednik Joe Biden.

Nova administracija nije odmah odgovorila na molbu za komentar Twitterovog poteza.

“Preduzeli smo akciju nakon tvita kojim se krši naša politika o dehumanizaciji, u kojoj piše: Zabranjujemo dehumanizaciju grupe ljudi zbog njihove religije, kaste, godina, sposobnosti, teže bolesti, nacionalnog porijekla, rase ili etničke pripadnosti“, poručio je glasnogovornik Twittera.

Twitter je u Kini blokiran, ali je sve popularnija platforma kineskih diplomata i državnih medija.

Ujedinjeni narodi tvrde da je u regiji Xinjiang najmanje milion Ujgura i pripadnika ostalih manjinskih muslimanskih zajednica zatočen u kampovima.

Izvor: Agencije