Evropska unija zabrinuta zbog situacije u Turskoj

Želimo vidjeti održivo stanje, u kojem neće biti eskalacije nesuglasica u istočnom Mediteran, izjavio je šef diplomatije EU-a Josep Borrell.

Veze između Ankare i Evropske unije su uzdrmane oko brojnih pitanja (EPA)

Turska i Evropska unija su počeli godinu pozitivno i koraci usmjereni ka obnavljanju razgovora s Grčkom “oko ugljovodonika na Mediteranu su dobrodošli”, ali EU ostaje zabrinuta zbog ljudskih prava u Turskoj, izjavio je u četvrtak šef diplomatije EU-a Josep Borrell.

“Vidjeli smo naredak, generalno, u cijeloj toj atmosferi… ali želimo snažno vidjeti održivo stanje, u kojem neće biti eskalacije nesuglasica u istočnom Mediteranu”, rekao je on dok je bio u društvu turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua.

Borrell je zaključio da je EU ostaje zabrinut zbog situacije u Turskoj po pitanju ljudskih prava, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Cavusoglu: Održati pozitivnu atmosferu

Turska i EU moraju preuzeti konkretne korake kako bi održali pozitivnu atmosferu koja postoji među njima, rekao je Cavusloglu, navodeći da postoji politička volja na obje strane da se tako nastavi.

Veze između Ankare i Brisela su uzdrmane oko brojnih pitanja, počev od nesuglasica Turske i Grčke, pa do turske politike prema Siriji, Libiji, Nagorno-Karabahu i Kipru, ocijenio je Reuters.

Cavosoglu je dodao da će se tokom razgovora s Borrellom razmatrati i ažuriranje dogovora o migrantima između Brisela i Ankare.

Izvor: Agencije